Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Ni sve dijane, đukanovići, sarape, marići, vučićevići, milovanovići, krstići, kao ni ostale Vučićeve specijalne tabloidne jedinice, ne mogu da ospore da su veštačenja sadržaja THC-a u zaplenjenim biljkama pokazala da je na “Jovanjici“ uzgajana droga marihuana, a ne industrijska konoplja, da je Koluvija održavao sastanke i predavanja u prostorijama SNS-a, da ga je Vučić vodio po svetu u sklopu privrednih delegacija, da su na „Jovanjici“ česti gosti bile Vučićeve perjanice Aleksandar Vulin, Zoran Babić i visoki funkcioneri SNS-a”, kaže u intervjuu za novine “Nova” potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Novinarka Jelena Zorić je rekla da Andreja Vučića nema u Jovanjici. Da li vi i dalje stojite iza navoda da je vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija telefonom zvao brata predsednika države?

Ja nisam ni policajac ni tužilac ni sudija da bih mogao da izvodim dokaze i sprovodim istragu, a to nije ni Jelena Zorić, koja je novinarka i ona ne može da izriče pravosudnu istinu. Kao narodni poslanik postavio sam pitanja o ovom slučaju na osnovu informacija koje sam dobijao. Što se tiče Andreja Vučića, u istrazi je utvrđeno da je Koluvija svesno blokirao svoj telefon „blekberi“ kako ne bi mogli da se utvrde razgovori i kontakti koje je obavio tim telefonom. Sigurno je i to da niko nije tražio veštačenje telefona Andreja Vučuća kako bi se utvrdilo da li je ostvario komunikaciju sa Koluvijom.

Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Zorić je spomenula i da je Bratislav Gašić bio u kontaktu sa Predragom Koluvijom i navela imena još nekoliko uticajnih bezbednjaka. Da li je za vas to novost?

Nije, jer sam, ako se sećate, još pre dve godine govorio o tome da je Koluvija jedan od sponzora BIA i da je čak učestvovao u opremanju nekih centara BIA. Podsećam i da su na osnovu optužnice „Jovanjica 2“ uhapšeni i optuženi pripadnici BIA, VOA i MUP. Kada se sve uzme u obzir, poruka je jasna – uzgajanje marihuane na „Jovanjici“ bilo je državni posao.

Nećemo podržavati odluke vlasti

Da li ćete podržavati odluke vlasti za koje budete smatrali da su dobre za građane?

Nećemo, jer nam iskustvo pokazuje da vlast u prethodnih deset godina ništa dobro nije radila za građane, nego samo za sebe i svoje lične interese, a podrškom bismo pružili legitimitet svemu što je rađeno pogrešno i na štetu građana i zbog čega su trpeli i država i narod.

Reakcija na spominjanje imena Bratislava Gašića je u potpunosti izostala. Kako to komentarišete?

Veoma je zanimljivo da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi iz režima izjavu Jelene Zorić o umešanosti Andreja Vučića u slučaj „Jovanjica“ prihvatili kao Sveto pismo i krenuli da napadaju mene i ostale koji su govorili o „Jovanjici“, dok sa druge strane tvrde da je laž ono što je govorila o Gašiću. Ne može jedno biti istina, a drugo laž, i ne mogu oni po svojoj volji ceniti u svojim režimskim medijima šta je istina, a šta laž. Ili Jelena Zorić govori istinu i o Andreju Vučiću i o Gašiću, ili laže o obojici. Mnogo puta smo već videli da se vlast braneći Koluviju koristi zamenom teza i izvlači ono što joj odgovara, jer tako brani samu sebe. Suština je da je najodgovorniji Aleksandar Vučić, koji o svemu odlučuje i svima naređuje šta da rade. Reč je o ljudima koje je on postavio ili su njegovi bliski srodnici. Koliko je vlast u panici zbog „Jovanjice“, govori i to da su morali da posegnu za optuženom za teška krivična dela Dijanom Hrkalović, koja je postala medijska zvezda i koja zajedno sa advokatom Vladimirom Đukanovićem i pojedincima iz Višeg tužilaštva u Beogradu proganja inspektore koji su otkrili „Jovanjicu“ i uhapsili Koluviju i njegovu grupu. Ni sve dijane, đukanovići, sarape, marići, vučićevići, milovanovići, krstići, kao ni ostale Vučićeve specijalne tabloidne jedinice, ne mogu da ospore da su veštačenja sadržaja THC-a u zaplenjenim biljkama pokazala da je na „Jovanjici“ uzgajana droga marihuana, a ne industrijska konoplja, da je Koluvija održavao sastanke i predavanja u prostorijama SNS-a, da ga je Vučić vodio po svetu u sklopu privrednih delegacija, da su na „Jovanjici“ česti gosti bile Vučićeve perjanice Aleksandar Vulin, Zoran Babić i visoki funkcioneri SNS-a, da je AOFI davao milione evra kredita „Jovanjici“ i da su navodne „plantaže zdrave hrane“ čuvali penzionisani pripadnici SAJ-a i aktivni pripadnici MUP-a, BIA i VOA. Puna istina u ovom slučaju će izaći na videlo pre ili kasnije, to im garantujem.

Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Da li očekujete da će ovaj slučaj ikada biti u potpunosti okončan?

„Jovanjica“ je toliko veliki slučaj da se istina mora saznati, a svi umešani kazniti. Kada bi Srbija imala nezavisno pravosuđe i kada država ne bi štitila optuženog Koluviju, ovaj slučaj bi već bio rešen zbog jačine dokaza, a odgovorni bi po zatvorima služili zaslužene kazne, bez obzira da li su Koluvijini saradnici ili pripadnici državnih struktura.

Bilo je zabuna i oko toga da li će Narodna stranka ići na konsultacije sa Aleksandrom Vučićem oko formiranja nove vlade. Vi ste prvo rekli da ćete ići, a zatim je Vuk Jeremić saopštio da, ipak, nećete. Otkud ta promena stava, iako je i sam Jeremić ranije rekao da će se pozivu Vučića odazvati?

Nama je od prvog dana jasno da su konsultacije farsa i predstava, ali je moje mišljenje bilo da bi trebalo da odemo kako bih konačno imao priliku da se sa Vučićem sretnem oči u oči, pošto je on kukavica koja ne sme da se sretne sa mnom ni u televizijskom duelu ni u sudu. Hteo sam da ga pitam o korupciji i kriminalu u koje je umešan njegov režim. Pošto se u Narodnoj stranci odluke donose demokratski, stav većine, koji sam i ja prihvatio, bio je da ne bi trebalo učestvovati u Vučićevom igrokazu.

U Skupštini Srbije će biti desetak opozicionih poslaničkih grupa. Koliko će to promeniti politički život u Srbiji?

Ubeđen sam da više ništa neće biti isto na političkoj sceni kada novi saziv parlamenta bude počeo da radi. Mnogi politički procesi u narednom periodu će kretati iz skupštine, jer će ovog puta vlast biti pod najvećim pritiskom do sada, a građani Srbije će moći da čuju poslanike koji će zastupati njihove interese i iznositi u javnost istinu o stanju u državi i predloge kako Srbija može da bude uređenija i bolja.

Stav o sankcijama Rusiji ostaje nepromenjen

Da li je Narodna stranka promenila mišljenje o uvođenju sankcija Rusiji?

Nije. Ono što smo govorili pre izbora, govorimo i posle izbora. Naš stav je da se o svim pitanjima važnim za državu, kao što je pitanje sankcija protiv Rusije, raspravlja u parlamentu.

Koga vidite kao partnere u srpskom parlamentu?

Sve opozicione stranke koje su nedvosmisleno opozicija i koje ni na koji način neće sarađivati sa režimom niti mu pomagati.

Kako komentarišete odluku Ustavnog suda koji je sopštio da su delovi akata Beogradskog univerziteta na osnovu kojih je Siniši Malom poništen doktorat, protivustavni?

Žao mi je što Ustavni sud nijednom nije reagovao na kršenje Ustava od strane predsednika i najviših državnih funkcionera u prethodnih deset godina, kao što je sada reagovao na akte Univerziteta u Beogradu. To potvrđuje da je i Ustavni sud pod potpunom kontrolom politike, jer bi na sve načine trebalo oprati dokazanog plagijatora Sinišu Malog, koji je umešan u brojne afere, od 24 stana u Bugarskoj do rušenja u Savamali, pošto on slovi za najozbiljnijeg kandidata za predsednika Vlade Srbije.

Iako ova odluka ne znači automatski da će mu doktorat biti vraćen, verujete li da se Mali na tome neće zaustaviti?

Siniša Mali je od onih koji nemaju moralna ograničenja. Ako mu ne bude vraćen doktorat Univerziteta u Beogradu, njemu nije problem da „završi“ još dva ili tri nova doktorata, na primer u Bugarskoj ili nekoj drugoj državi, gde akademska zajednica nije tako stroga.

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić o aferi „Jovanjica“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare