Novinarka BIRN-a i Vremena tvrdi da je direktor Bezbednosno informativne agencija (BIA) bio u kontaktu sa vlasnikom "Jovanjice" Predragom Koluvijom, optuženim za proizvodnju marihuane.

Slučaj „Jovanjica“, gde postoje dve optužnice, jedna protiv vlasnika firme Predraga Koluviju, kome se na teret stavlja proizvodnja i prodaja tona marihuane i druga protiv pripadnika obaveštajnih službi BIA ali i VOA, što je dalo potpuni preokret. Od optuženog Koluvije pravi se medijska zvezda, a policajac koji je vodio akciju našao se na meti tužilaštva i medija.

Novinarka BIRN-a i Vremena, Jelena Zorić od početka je pratila ovaj slučaj:

„Očekivala sam napad na policajca (Slobodana Milenkovića) pogotovo kada krene suđenje za Jovanjicu 2. Međutim, od 16 zakazanih glavnih pretresa, 15 je odloženo… Tako da, Jovanjica 2 još nije ni počela i to da se ne bi dogodila Jovanjica 3“, kaže Jelena Zorić.

Predrag Koluvija i Vladimir Đukanović Foto: A.K./ATAImages

Da li je kampanja protiv Milenkovića, načelnika Odeljenja za subijanje narkotika beogradske policije, odmazda ili zapravo dimna zavesa koja treba da zakloni neke stvari.

„Ko ima najveći interes da se sve odvede u drugom smeru? Prvo se zataškavalo, a onda je postaljeno pitanje da li je Koluvija tokom hapšenja zvao Andreja Vučića. Kao da je neko podmetnuo to pitanje opoziciji. Kao da je došlo od bivšeg šefa beogradskog centra BIA, Mirka Škera, koji je bio i zadužen za praćenje opozicije. To je za njih bila savršena zavesa. Andreja Vučića nema u Jovanjici, ali taj spin najviše odgovara službi, jer njih niko ne spominje dok se pominje ime Andreja Vučića. Neko je imao interes da ga ima, a to nije samo opozicija. Dolazimo do informacije da je Bratislav Gašić bio u kontaktu sa vlasnikom Jovanjice, Koluvijom. Pa ko je Gašiću radio bezbednosnu procenu, pa je on godinu i duže bio u telefonskom kontaktu sa Koluvijom. Ako to nije tačno, neka me Gašić tuži, pa neka se ponovo veštače Koluvijini telefoni. Ali ne da me tuži, pa da ne dolazi na suđenja“, objašnjava novinarka Jelena Zorić.

Foto: Printscreen N1/Video

Ona takođe dodaje da se bivši šef beogradskog centra BIA Mirko Škero u Zvezdara teatru sastajao sa Koluvijom.

„Postoji dokument o susretu direktora VOA i Predraga Koluvije. Svi se prave mrtvi. Kako možete da ćutite o tako nečemu? Ako je šef Vojno obaveštajne agencije (Zoran Stojković) u kontaktu sa čovekom protiv koga se u tom trenutku vodi postupak u Novom Sadu da je švercer kivija, koji je osuđivan više puta u inostranstvu… šef VOA Zoran Stojković ne može da sebi dopusti da ide na sastanak sa Predragom Koluvijom, a da mu tadašnji ministar vojni, a to je bio Aleksandar Vulin nije dao dozvolu. Ako dozvole nije bilo, Stojković mora da objasni taj sastanak, a ako je dobio dozvolu, onda Vulin mora da objašnjava mnogo više stvari nego što je branje rotkvica na imanju Jovanjica“, tvrdi novinarka Vremena.

Ona navodi da Koluvija ima pravo da se brani kako god hoće.

„Ako je sve ovo istina, a pokazaće se da li je istina ili nije, ako se direktor BIA čuo sa Koluvijom, ako se šef VOA čuo sa Koluvijom, ako je bivši ministar vojni, a sadašnji ministar policije Aleksandar Vulin znao za to… Ako je sve to bilo tako, oni su bezbednosno nepismeni ako nisu znali. Ako su znali, imamo korupcijski skandal svetksih razmena. Pa, koja će strana služba razmenjivati sa nama informacije. Zato je interes da se grupa policajaca koja je to razotkrila diskredituje, zato su na odstrelu“, tvrdi Jelena Zorić.

 

 

****

BONUS VIDEO: Ko koči slučaj Jovanjica?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (27)