Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Advokat inspektora Slobodana Milenkovića, Zdenko Tomanović, rekao je za dnevni list “Nova” da se njegovom klijentu svete zbog toga što se suprostavio moćnim ljudima. On je naveo da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije preduzelo nijednu radnju da zaštiti svog službenika nakon što je objavljena informacija da je njegova likvidacija moguća.

Rekli ste da MUP ugrožava bezbednost inspektora Slobodana Milenkovića. Zbog čega bi to radilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, ako znamo da je Milenković njihov službenik?

Za motivima ne tragam. Neko koristi državne resurse i pojedince iz bezbednosnih službi, policije i tužilaštva da bi oblikovao javnost u smeru dekriminalizacije Jovanjice. I zato najpre vrše kriminalizaciju inspektora. Oni se njemu svete. Jer se Milenković sa (Dušanom) Mitićem suprostavio moćnim ljudima. Načelnik odelјenja za borbu protiv droge, kao i njegove kolege u borbi protiv droge, su zbog primene zakona založili svoj život kad su naleteli na zajednicki poduhvat nosioca službenih funkcija i spretnih pojedinaca. A onda nakon što je procedura primila ozbiljnije tokove i kada nisu mogli utiču na dalji rad inspektora, koji je počeo da ide ka višim nivoima, stigla je jasna poruka da im je likvidacija moguća. Možda baš od istih onih službi kojima su se suprostavili. I tu su javno izrečenu informaciju preneli mnogi mediji jos u oktobru 2021. godine. I tada, kad se pred državne organe iznesu uverlјive tvrdnje o tome da je policajcu bezbednost ugrožena, nadležni organi su dužni da preduzmu delotvornu istragu tih navoda. Pa da li postoji jači argumet nego kad načelnik policija kaže: “Ubiće me neki iz državne službe”.

Zdenko Tomanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

I šta na to kažu instuticije?

Onda naše institucije urade sve suprotno. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije preduzelo nijednu radnju da zaštiti svog službenika. Više od 8 meseci ne postupa, niti ispituje navode iz prijave o ugrožnosti života i bezbednosti svog policijskog služenika, lica koje je zaposleno u tom istom Ministarstvu i koje se svakodnevnim radom i trudom bori protiv najtežih krivičnih dela. Ni na kampanju, da je prvi čovek tima za borbu protiv droge narko diler, nema ni jednog jedinog saopštenja MUP-a. A onda MUP skine oznaku tajnosti i kaže: “Pa, dobro reci ti tužilaštvu sve kao građanin o operativnim saznanjima”. A to znači – “pričaj šta znaš o opasnim stvarima”. Time je, po mom mišljenju, podignut nivo ugroženosti. S druge strane Više javno tužilaštvo smatra da nije dužno i ne želi da istražuje navode o ugroženosti. Njihov stav je, pojednostavljeno prikazano – “tek kad nam podnesu prijavu mi ćemo biti nadležni”. Ali zato, oni vide svoju nadleznost kada tabloidi kleveću i vređaju. Takav odnos istražnih vlasti stvara atmosferu bespomoćnosti, straha i neizveznosti za sopstveni život. To izaziva kod Milenkovića osećanje straha, ugroženosti i prilično veliku patnju.

Slobodan Milenković, Zdenko Tomanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Koje ste međunarodne institucije obavestili o postupanju tužilaštva?

Ne mogu jos da Vam to otkrijem, jer je u toku priprema tih podnesaka. Ali dve veoma respektabilne i nadležne institucije.

Pročitajte još...

Da li je doneta odluka o Milenkovićevom obraćanju javnosti ?

Ne. Nije se odlučilo o zahtevu da se Milenković obrati javnosti kako bi zaštitio svoj život i život svoje porodice, u smislu demantovanja navoda raznih medija. Oni ne odobravaju da on govori o Jovanjici, a odobravaju da govori o onome što njemu pojačava ugroženost.

Vaša kancelarija je podnela i pritužbu zaštitniku građana. Zašto?

Tražimo da zaštiti građana zaštiti građanina Milenkovića i to zbog nezakonitog rada MUP-a, neblagovremenog rada i kršenja principa dobre uprave. Svaka uprava mora da bude dobronamerna, pozitivna i u interesu građanina, a ne njegov neprijatelj. A takođe tražimo da zaštiti Milenkovića zbog nekorektnog odnosa organa uprave prema njemu i povrede lјudskog prava – prava na život od strane organa uprave. Zabrinjava njihovo nečinjenje i zato tražimo od zaštitnika građana da reaguje. Više puta sam govorio da je Slobodan Milenković simbol inata – inata protiv pritisaka države, protiv napada na samostalnost i odgovornost u radu. Ali ovo je i prilika da počne da se gradi poverenje u institucije i to od strane pojedinaca koji nemaju političku podršku i koji nemaju drugi spas pred nasrtajima bahatosti, nego instituciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare