Foto: EPA-EFE/SLOBODAN MILJEVIC / SERBIAN GOVERNMENT HANDOUT

Prosečna ocena odnosa Srbije i Rusije visoka je, ali se godinama smanjuje, dok je većina protiv ruske agresije u Ukrajini, smanjuje se i broj ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj i da nas očekuju bolji odnosi, navodi Institut za evropske poslove.

Građani veruju da Vučić radi na dobrim odnosima s Rusijom, većina nikada nije bila u toj zemlji, protive se sankcijama, a informišu se preko TV i interneta. Mladi bi da napuste Srbiju, a otišli bi u EU, prvenstveno u Nemačku, dok samo 1% građana bira Rusiju. Evropska unija ponovo na čelu liste kao najveći donator Srbiji, navode dalje iz Instituta za evropske poslove.

PROČITAJTE JOŠ

Sedmu godinu zaredom, Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je u periodu od 4. do 14. marta 2022. istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i Rusije. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1228 ispitanika na teritoriji Republike Srbije, bez Kosova i Metohije metodom CAWI, kvantitativnim istraživanjem putem WEB panela. Teme istraživanja su bile: odnosi Srbije i Rusije, odnos prema ratu u Ukrajini, političke prilike u Srbiji i odnosu građana prema poseti i migraciji u Rusiji u odnosu na Evropsku uniju.

Smanjuje se prosečna ocena odnosa između Srbije i Rusije i iznosi 4,03. Više ocene daju muškarci, ispitanici mlađi od 30 i stariji od 60 godina, osnovnog nivoa obrazovanja, iz Centralne Srbije i vangradskih naselja. Prosečna ocena se smanjuje u odnosu na istraživanja iz 2018. i 2019.

Većina ispitanika (61%) veruje da će odnosi Srbije i Rusije u budućnosti biti bolji i to uglavnom muškarci, ispitanici mlađi od 30 godina i stariji od 60 godina, sa završenom osnovnom školom, stanovnici Istočne i Južne Srbije, iz vangradskih naselja, dok 18% misli suprotno. U poređenju sa prethodnim talasom istraživanja, uočava se pad broja ispitanika koji veruju da će odnosi između Srbije i Rusije u budućnosti biti bolji, kao i rast onih koji smatraju da neće biti bolji.

Najveći broj ispitanika se o odnosima Srbije i Rusije informiše preko televizije (32%), 28% putem internet portala, 17% navodi društvene mreže, 9% preko štampanih medija, 8% preko porodice, prijatelja i kolega, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 5% slučajeva. U poređenju sa prethodnim talasima istraživanja, uočava se rast ispitanika koji se informišu putem Internet portala i društvenih mreža, dok je broj onih koji se informišu preko TV-a opao.

86% ispitanika nije bilo u Rusiji, dok 14% jeste i to su u većoj meri ispitanici najvišeg nivoa obrazovanja, stanovnici Beograda, iz gradskih naselja. U poređenju sa prethodnim talasima istraživanja nisu oučene značajne promene rezultata.

Nešto više od polovine ispitanika (53%) smatra da od političara Aleksandar Vučić najviše radi na dobrim odnosima sa Rusijom, 8,8% navodi Ivicu Dačića, 5,4% navodi Nenada Popović, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 3%. 27,2% ispitanika nema izraženo mišljenje.

Najveći broj građana Srbije (76%) smatra da je Rusija prijatelj Srbije, 3% ima suprotno mišljenje, dok 21% ne zna odgovor na ovo pitanje. Broj ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije je više izražen kod ispitanika muškog pola, sa najviše završenom srednjom školom, stanovnicima Centralne Srbije i vangradskih naselja. U poređenju sa prethodnim talasima, uočava se pad broja ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije.

72% građana Srbije ne planira da ode iz Srbije, dok 15% njih planira i to većinom mlađi od 30 godina, sa najmanje završenom srednjom školom, gradske sredine. Države u koje bi otišli su na prvom mestu zemlje Evropske unije (11%), dok je Rusija na drugom mestu (1%). Nemačka (30%) je zemlja EU u koju bi najveći broj ispitanika želeo da ode.

32% ispitanika smatra da je Evropska unija najveći donator Srbije, potom Kina (25%), dok 12% njih smatra da je to Rusija. 25% njih nema izraženo mišljenje, a ostali odgovori se javljaju u manje od 2%.

Oko 42% ispitanih smatra da agresija Rusije na Ukrajinu nije opravdana, dok 35% smatra suprotno i to su u većoj meri muškarci, stanovnici svih regiona osim Vojvodine, iz vangradskih naselja. Nešto više od petine (23%) nije znalo da odgovori na ovo pitanje.

Tri četvrtine (76%) ispitanih smatra da Srbija ne bi trebalo da se pridruži EU i uvede sankcije Rusiji (češće muškarci, stariji od 60 godina, sa najnižim nivoima obrazovanja, iz Zapadne Srbije i Šumadije, stanovnici ruralnih naselja) 13% smatra da da bi to trebalo da uradi, a 11% ne zna da se izjasni.

BONUS VIDEO: Evropa u pripravnosti zbog globalnog poskupljenja hrane

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.