Aleksandar Sapic
Aleksandar Šapić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zbog nelegalnih radova na stambenom objektu na Bežanijskoj kosi, protiv Aleksandra Šapića, predsednika Opštine Novi Beograd i potpredsednika SNS, njegov prvi komšija, Ljubinko Pejović, podneo je krivičnu prijavu. Kako je rečeno našem portalu, Pejović se prethodno u više navrata žalio nadležnoj gradskoj inspekciji, koja je, međutim, odbijala da postupi.

Na adresu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 14. juna, stigla je krivična prijava protiv novopečenog člana Srpske napredne stranke, Aleksandra Šapića, zbog nelegalnih radova na vili u naselju Bežanijska kosa.

Podsetimo, Šapić je pre pola godine kupio kuću na Bežanijskoj kosi površine od 149 kvadrata. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije piše da ta kuća ima površinu od 98 kvadrata, dok je u katastru nepokretnosti navedeno da je njena korisna površina 149 kvadratnih metara.

Prema podacima s tog sajta, ta kuća ima podrum, prizemlje, prvi sprat i potkrovlje, a u katastru piše da ovaj, kao i ostali objekti u neposrednoj blizini, u trenutku gradnje nisu imali građevinsku dozvolu. Naznačeno je i da je pokrenut postupak za legalizaciju.

Na licu mesta vidi se da je u toku ozbiljno renoviranje tog objekta, a postavljena je i građevinska tabla, na kojoj je navedeno ime investitora (Aleksandar Šapić), adresa, odobrenje za radove, prijava, predviđeni datum početka i kraja radova.

Pročitajte još...

Tabla je u međuvremenu prekrivena, a kako saznajemo, to je učinjeno nakon što je na društvenim mrežama objavljena njena slika, i to s adresom nove Šapićeve kuće.

Pre podnošenja krivične prijave, Ljubinko Pejović, Šapićev prvi komšija, obraćao se Sekretarijatu za inspekcijske poslove sa pritužbom da Šapić bez saglasnosti sprovodi radove na objektu.

Pejović se na taj korak odlučio, kako se navodi, čim je Šapić započeo radove i prijavio nelegalnu gradnju nadležnoj građevinskoj inspekciji gradske uprave Grada Beograda, međutim, inspekcija do sada nije preduzela ništa iz svoje neposredne nadležnosti.

Nakon nepostupanja nadležne ispekcije, njegov advokat, Vladimir Gajić, je uputio pritužbu gradskoj sekretarki Sonji Podunavac, navodeći da je njegov klijent tri puta bezuspešno obraćao Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

“Nažalost, od inspekcije nema nikakvih reakcija povodom prijave nezakonitog izvođenja radova. Aleksandar Šapić je u svojstvu investitora započeo građevinske radove na izgradnji na delu susednog objekta od objekta čiji je vlasnik podnosilac prijave(Ljubinko Pejović). Prema informacijama s kojima raspolažemo, investitor Aleksandar Šapić nema građevinsku dozvolu u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji objekta, već je izvršio prijavu tzv. investicionog održavanja kod organa uprave Opštine Novi Beograd”, navodi se u pritužbi podnetoj Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

U pritužbi se napominje da investitor izvodi obimne građevinske radove kojima se uvećavaju gabariti i volumen postojećeg stambenog objekta, te da je bez saglasnosti Pejovića, Šapić nelegalno podigao i zid između svog dela objekta i dela objekta koji pripada njegovom komšiji.

Aleksandar Šapić, kuća
Foto: Nova.rs

“Ne treba da ukazujem da se u konkretnom slučaju radi o bespravnoj gradnji, da investitor, Aleksandar Šapić i njegov NN angažovani izvođač, vrše krivično delo ‘Građenje bez građevinske dozvole’. U skladu sa navedenim činjenicama, zahtevam od nadležne inspekcije da odmah izađe na lice mesta i utvrdi neophodne činjenice, s obzirom da vreme prolazi, a izgradnja nelegalnog objekta svakim danom napreduje. Nepostupanje inspekcije bila bi jedna vrsta nečinjenja organa uprave kojom se podstiče i podržava bespravna gradnja i nanošenje imovinske štete običnim građanima od strane bahatog investitora koji deluje izvan zakona”, ističe se u pritužbi koju je Pejovićev advokat Vladimir Gajić uputio nadležnima.

Šapić isterao iz dvorišta čoveka pored kojeg gradi vilu

U ranijoj izjavi datoj našem portalu, advokat Vladimir Gajić je rekao da mu nije jasno zašto se predsednik Opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić krije, ukoliko ima sve potrebne dozvole za radove.

“Aleksandar Šapić tvrdi da ima sve dozvole za radove na objektu na Bežanijskoj kosi. Ako je to tačno, zbog čega se onda krije i zatvara celo gradilište”, rekao je on za Nova.rs.

Gajić je rekao kako je tražio od opštine Novi Beograd da mu omogući uvid u spise kako bi mogao da se uveri da li Šapić zaista ima rešenja koja mu omogućavaju izgradnju na Bežanijskoj kosi.

“Moja pretpostavka je da on zapravo ima odobrenje za investiciono održavanje. To podrazumeva da on može da vrši neke manje korekcije na objektu, ali ne i da podigne nova dva sprata”, objašnjava naš sagovornik i dodaje da je njegov klijent pokušao, pre podnošenja krivične prijave da razgovara sa Šapićem kako bi pronašli rešenje za problem koji je nastao.

“On je sve pokušao. Išao je da da razgovara sa Šapićem, ali ga je ovaj izbacio iz dvorišta”, rekao je Gajić.

Šapić naveo da je zgrada u procesu legalizacije

Predsednik Opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić za portal N1 nije želeo da komentariše navode da nelegalno vrši radove, ali je u telefonskom razgovoru rekao da kako se trudio da radove obavlja u radno vreme, potvrdio je da legalizacija jeste u toku kao i da je ovu imovinu prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Pročitajte još...

“Na lokaciji gde se kuća nalazi bila je postavljena i građevinska tabla sa podacima o radovima”, rekao je Šapić za N1.

U međuvremenu, nakon pisanja Nove.rs, tragovi radova su uklonjeni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare