Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se večeras vanredno građanima Srbije kako bi govorio o ukrajinskoj krizi, odnosno o potezima koje namerava da učini u kontekstu ruske agresije na ovu državu. Prilikom izlaganja strategije i strepnji, predsednik je referirao i na jednu lažnu vest.

Predsednik je otvorio obraćanje medijima teorijom prema kojoj bi Rusija mogla biti izbačena iz Ujedinjenih nacija, čime bi Srbija, kako smatra, izgubila saveznika u borbi protiv priznavanja Kosova.

„Zatim sledi priznanje tzv. Kosova od strane zemalja NATO i EU koje do sada nisu priznale. To je ideja albanskih lobista. Da li je to moguće ili nije, uopšte ne isključujem tu mogućnost. Svašta sam mislio da nije moguće u ova tri-četiri dana, pa se pokazalo da je moguće. Od toga da otkazujete operu Čajkovskog zato što je Rus“, rekao je predsednik, a prenele su Novosti.

I predsednik je, nažalost, ovim pokazao da je naseo na jednu lažnu vest: skidanje opere Čajkovskog sa reportara Zagrebačke filharmonije.

Kako je pisao Istinomer, 25. februara zagrebačka filharmornija objavila je na svojoj Fejsbuk stranici saopštenje o izmenama programa “zbog novonastale situacije u Ukrajini koja utiče na celi svet i unosi zastrašujući nemir”. Među tim izmenama bilo je i uklanjanje dela pomenutog ruskog kompozitora. Ipak, razlog za to nije bila nacionalnost autora.

Mediji su, kasnije, preneli i objašnjenje filharmonije da su pojedina veselija dela Čajkovskog “zamenjena prikladnijim”, da je ovo “uobičajena praksa u svetu u takvim situacijama”, te da “nacionalnost nikada neće biti razlog da nekog umetnika skinu sa repertoara”.

Obraćanje predsednika možete čitati u ovom tekstu.

BONUS VIDEO: Vučić upozorava: Situacija je sve teža, cene rastu dramatično

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar