Foto:EPA/FLORIAN WIESER

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti "OVK", koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

OEBS je pozvao kosovsku vladu i skupštinu da preispitaju odredbe Nacrta ovog zakona, za koje navode da narušavaju slobodu govora, piše Kossev.

„OEBS podržava slobodu govora i slobodu izražavanju na Kosovu od 1999. godine, u bliskom partnerstvu sa institucijama i medijima na Kosovu. U tom kontekstu posebno skrećemo pažnju na član 5 ovog nacrta zakona kojim bi se umanjila sloboda govora i pravo pojedinca na izražavanje svojih ličnih uverenja i političkih stavova“, poručuju.

Kritike na račun ovog Nacrta zakona prethodno su uputili švajcarski, nemački i američki ambasador, kao i kancelarija EU. Iz OEBS-a poručuju da dele njihovu zabrinutost.

„Kosovo ima napredni pravni okvir u skladu sa evropskim standardima koji štite slobodu izražavanja i druga teško stečena prava i slobode. Međutim, kada bi se te zaštite pružile samo popularnim idejama, one ne bi bile neophodne. Demokratija zahteva toleranciju povodom neslaganja i poštovanje neslaganja, čak i u vezi sa pitanjima od osnovnog istoriskog značaja“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, postupak u vezi sa usvajanjem „Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK“ pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kradrija Veseljija. On je skupštini potom prosleđen u oktobru mesecu 2018. godine. Međutim, skupština, odnosno parlamentarna grupa koja je ujedno i predlagač zakona, potom je zatražila mišljenje kosovske vlade o usklađenosti nacrta zakona sa normativama EU.

„Odredbe ‘Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova’ nisu regulisane zakonodavstvom EU, kao takvo ovo polje aktivnosti ostaje pod internom nadležnošću država članica EU“, saopšteno je u odgovoru vlade, koja je potom 17. jula vratila skupštini nacrt zakona na razmatranje.

Nakon što je razmotren u skupštinskim odborima, prošle nedelje je prosleđen skupštini na prvo čitanje, međutim, za njegovo izglasavanje nije bilo kvoruma, zbog čega će se u skupštini o njemu ponovo govoriti ovog petka.

U iščekivanju da se Nacrt ovog zakona pojavi pred poslanicima u kosovskoj skupštini, on je naišao na brojne kritike. Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, prvi je dao negativan komentar.

„Predloženi Zakon o vrednostima OVK je pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK“, poručio je, navodeći da se njime „kriminalizuje sloboda govora i zastrašuju građani“.

Sa ovakvom ocenom saglasan je i njegov nemački kolega, Jorn Rode.

„U demokratskom društvu je retko kada bila dobra ideja da se pokuša da se uguši diskusija ograničavajući je krivičnim zakonom“, poručio je.

Slične navode izneo je švajcarski ambasador, kao i EU, koja je ujedno poručila da je debata i interpretacija istorijskih događaja ključna stvar na koju se oslanjaju moderne demokratija, ali i preporučila izmenu odredbi zakona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar