Foto:EPA/LOUISA GOULIAMAKI

Ambasadori Nemačke, Švajcarske i SAD na Kosovu izrazili su danas neslaganje sa predloženim Nacrtom zakona o zaštiti vrednosti OVK smatrajući da sadrži odredbe koje nisu u skladu sa slobodom izražavanja.

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode ocenio je danas da je nacrt zakona o takozvanoj zaštiti vrednosti OVK protivan slobodi govora i mišljenja.

„Delim stav mog američkog kolege o nacrtu tog zakona. U jednom demokratskom društvu nije bilo i nikada neće biti dobro gušiti diskusije ograničavanjem kroz krivični zakon“, naglasio je Rode na tviteru.

Ambasada Švajcarske, u saopštenju, ocenila je takođe da predloženi zakon može da izazove zastrašivanje nekih građana Kosova i mogao bi predstaviti ometanje procesa suočavanja sa prošlošću.

U tom saopštenju pozivaju se kosovski lideri da nađu drugi način za iskazivanje poštovanja prema OVK.

Ranije danas ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet izjavio je da predloženi Zakon o zaštiti ratnih vrednosti OVK nije u skladu sa osnovnim slobodama, pre svega slobodom govora.

„Zastrašivao bi građane, bilo koje nacionalnosti, bilo koje etničke pripadnosti, koji žele da ponude stavove ili tumačenja izvan glavnih tokova, bacio veo straha i neizvesnosti u političkom govoru i otvorio vrata hirovitim ili selektivnim optužbama“, ocenio je Kosnet.

On je ukazao da u prištinskom pravosuđu već postoje zakoni protiv klevete i uvrede i da bi na lažne tvrdnje protiv veterane tzv.OVK trebalo primenjivati te zakone, kao i da predloženi novi zakon predstavlja nepotreban teret za sprovođenje zakona i pravosudni sistem.

Nacrt zakona o zaštiti borbe OVK, koji su prema najavama poslanici kosovske skupštine trebalo danas da razmatraju, predviđa „zaštitu vrednosti borbe OVK, koja je svojim požrtvovanjem, angažovanjem dala neprocenjivi doprinos Oslobodiladkoj borbi Kosova i bila odllučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova“.

Ko ne bude poštovao odredbe zakona biće krivično gonjen, a kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK na osnovu naloga vlasti u Beogradu.

Navodi se i da je svaki zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene tim zakonom.

Zakon o vrednostima OVK je predložila Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine, a iako je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, sredinom prošlog meseca kosovska vlada odobrila je Nacrt zakona i uputila ga skupštini na razmatranje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare