Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Skupština Kosova počela je večeras raspravu o Nacrtu zakona o vrednosti borbe OVK, a poslanik iz Pokreta Samoopredeljenja Redžep Seljimi rekao je da taj zakon ima suštinskih problema i da ne podržava autentičnu istoriju OVK, dok su ambasade SAD, Nemačke i Švajcarske, kao i Kancelarija EU na Kosovu protiv zakona, jer smatraju da se krši pravo slobode govora.

„Samoopredeljenje nije protiv vrednosti rata, da se one zaštite. Ali se postavlja pitanje da li ga treba zaštititi zakonom, koga treba zaštititi i od koga je ugrožen. OVK nije potrebna zaštita, već institucionalno priznavanje“, rekao je Seljimi.

Predlagač zakona iz Demokratske partije Kosova (DPK) Gazmend Bitići, protiv čijeg je lidera Kadrija Veseljija Specijalni sud za zločine OVK podigao optužnicu, rekao da je zakon važan za „slavnu prošlost“, prenelo je Kosovo onlajn.

Poslanici skupštine u Prištini počeli su večeras da razmatraju Nacrt zakona o zaštiti borbe OVK, uprkos reakciji dela javnosti, pojedinih stranih diplomata i Srba sa Kosova, koji su ocenili da bi njegovo ugrozilo slobodu govora i rad Specijalnog suda u Hagu.

S druge strane, predstavnici albanskih partija podržali su donošenje takvog zakona, negirajući navode o tome da on ugrožava bilo koja građanska prava i tvrdeći da on ne zadire u nadležnosti krivičnog zakonika.

Nacrt zakona o vrednostima OVK izazvao je reakcije američke, nemačke i švajcarske ambasade.

Ambasadori tih zemalja izrazili su zabrinutost zbog ovog zakona jer bi njegovo stupanje na snagu izazvalo strah kod građana i kršio bi ljudska prava i slobode.

I kancelarija EU na Kosovu smatra da Nacrt zakona nije u skladu sa slobodom izražavanja.

Kancelarija EU naglašava da se moderne demokratije oslanjaju na kritički nadzor i informativne debate, na kojima se razgovara i interpretiraju istorijskih događaja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je za Srbiju “užasna vest“ najavljeno donošenje zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK, jer je to uvođenje verbalnog delikta, zabrana drugačijeg mišljenja i dodatno šikaniranje i maltretiranje Srba.

On je dodao da je na to upozorio i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i zamolio ga da to uzme u obzir.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar