Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je izazvao dugu raspravu, nije danas stavljen na glasanje, jer nije bilo dovoljno poslanika, pa će sednica biti odložena, javili su večeras prištinski mediji.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani saopštila je na kraju sednice da će taj Nacrt zakona biti stavljen na glasanje u četvrtak, navodi Kosovo Onlajn.

„Trenutno je samo 47 poslanika u Skupštini. Trenutno nema kvoruma za glasanje o Nacrtu zakona. Ako imam vašu saglasnost, predlažem da se glasanje odloži za sednicu koja će biti održana u četvrtak u 10 časova, jer ćemo u petak imamo novu sednicu“, poručila je Osmani.

U toku rasprave poslanici DSK imali su primedbe na taj Nacrt i naveli da bi moralo da se unesu neke izmene jer se njime ugrožavaju sloboda mišljenja i govora.

Na nacrt zakona zamerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Nemačke, Švajcarske, kao i Kancelarije EU jer smatraju da se njime ugrožava sloboda govora i prava građana.

Prema izveštaju RTS iz Prištine, u Ncrtu zakona koji je predložila Demokratska partija, navodi se da je OVK bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova, a kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK po međunarodnim nalozima vlasti u Beogradu.

Ističe se da je „svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti“ utvrđene tim zakonom i štiti ugled OVK, uz pretnju krivičnim gonjenjem za nepoštovanje zakona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar