Foto: Shutterstock

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je protestnu notu Srbiji zbog novog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom, saopšteno je danas u Zagrebu.

Reč je o reakciji na deklaraciju „Granice srpske književnosti“ koja je doneta na 4. interkatedarskoj srbističkoj konferenciji 24. i 25. juna u Tršiću.

Hrvatska smatra da je Deklaracija neprihvatljiva jer se u njoj „ponovno neargumentovano prisvajaju delovi hrvatske nacionalne kulturne baštine“.

Kako je u saopštenju navedeno, za Hrvatsku je to nastavak delovanja i prakse institucija Srbije koji su viđeni tokom nedavnog usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu, kada je hrvatsko ministarstvo uputilo službenu notu Srbiji.

U saopštenju se ističe da Hrvatska „ne spori suvereno pravo država da na unutrašnjem planu pravno urede područje zaštite i očuvanja njihovih kulturnih dobara, koja između ostaloga svedoče o njihovim kulturnim i civilizacijskim dosezima“.

„Republika Hrvatska, međutim, smatra da je posezanje i prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu evropskih vrednosti i saradnje kao jednih od temeljnih odrednica Evropske unije čijem članstvu aspirira i Republika Srbija“, zaključeno je u saopštenju.

Srbiju je zbog deklaracije nedavno kritikovala i hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek koja je pozvala tu zemlju da prestane da poseže za tuđim i falsifikuje istoriju.

Hrvatska akademija nauke i umetnosti i Matica hrvatska takođe su kritikovale Srbiju ocenjujući da se u deklaraciji „Granice srpske književnosti“ naslućuje imperijalistička podloga za širenje stvarnih granica srpske države jednog dana u budućnosti.

Hrvatske kulturne institucije su istakle da se i u novoj deklaraciji opet poseže za dubrovačkom književnošću, s tim da „to sada čine na tankoćutniji način uvodeći termin dvostruka pripadnost“.

***

BONUS VIDEO – Srpsko – hrvatski odnosi od Oluje do Oluje 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar