Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Potpredsednik prištinske vlade, Avdulah Hoti, (DSK), zatražio je od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da danas odmah i u potpunosti ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, u skladu sa zahtevima SAD.

Hoti je na svom fejsbuk profilu poručio da je takva odluka neophodna radi očuvanja odnosa Prištine sa SAD.

„Takse bi trebalo ukinuti danas, odmah i u potpunosti, jer nema mesta za političku taktiku sa našim partnerima – SAD. Političke igre, bilo prema SAD ili EU, ne doprinose jačanju kosovske državnosti i našim odnosima“, poručio je Hoti.

Upozorio je i da bi umesto političkih igrara prištinske institucije trebalo da se fokusiraju na sprečavanje širenja koronavirusa.

Podsetio je da su SAD već počele da primenjuju sankcije prema Prištini blokadom sredstava za projekte MČ, a koji su dogovoreni još u vreme dok je lider DSK, Isa Mustafa, bio premijer.

Hoti je to poručio nakon što je Kurti optužio DSK da je odgovoran zbog toga što juče nije doneta odluka o ukidanju taksi.

Kurti je ranije najavio da će od 15. marta ukinuti takse na sirovine iz centralne Srbije I BiH, a potom i na druge proizvode, uz mere reciprociteta, što je suprotno zahtevima SAD.