Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je danas na svom Fejsbuk profilu da neće ukinuti takse na robu iz Srbije, jer nije uspeo da ubedi svog koaliciong partnera DSK da takse budu ukinute postepeno.

„Danas je trebalo da ukinemo takse od 100 odsto na pojedine vrste roba iz Srbije. To se neće desiti. Izvinjavam se. Nisam uspeo da ubedim našeg partnera Demokratski savez Kosova u ono u šta sam uveren – postepena zamena taksi reciprocitetom je najbolji, fer i najkorisniji način“, naveo je Kurti na svom Fejsbuk profilu.

On se takođe izvinio što se na jučerašnjoj sednici, koja je počela u podne, a završila posle ponoći, nije pridržavao uputstva o fizičkoj udaljenosti većoj od jednog metra zbog koronavirusa.

Novinari portala Nova.rs kontaktirali su kabinet kosovskog premijera, ali nam je rečeno da je Kurti sve što je imao da kaže naveo na svojoj Fejsbuk stranici.

Kosovski premijer je 27. februara najavio da će 15. marta, odnosno danas, biti ukinute takse na uvoz sirovina iz centralne Srbije i BiH, kao i da će od 1. aprila ukinuti i takse na ostalu robu ukoliko Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i počne sa eliminacijom trgovinskih, necarinskih barijera prema Kosovu.

Na njegovu najavu postepenog ukidanja taksi reagovao je Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD-a Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine. On je naveo da takse moraju biti ukinute u potpunosti.

„Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku – i to je jasno stavljeno do znanja kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u Beloj kući“, napisao je Grenel tada na Tviteru.

Podršku Kurtiju da delimično ukine takse nije dao ni njegov koalicioni partner u Vladi Demokratski savez Kosova, koji insistira na potpunom ukidanju taksi. Zamenik premijera i funkcioner DSK Avdulah Hoti izjavio je da će ta stranka izaći iz vlade, ako carine ne budu ukinute u potpunosti.

U međuvremenu, SAD su pojačale pritisak na Prištinu da u celosti ukine takse. Sankcije koje su zvaničnici SAD najaviljivali stupile su na snagu – obustavljen je program Milenijum čelindž korporejšn (MCC) sa investicijama na Kosovu u vrednosti od oko 200 miliona evra. Američki zvaničnici najavili su moguće povlačenje svojih trupa sa Kosova.