Enver Hodžaj Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Poslanik Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj izjavio je danas da konačni sporazum neće biti postignut na sastanku u Vašingtonu, prenosi Gazeta Ekspres.

Hodžaj je ocenio da bi sa sastanka u Beloj kući mogao proizići sekundarni ekonomski sporazum, kako su i najavili američki zvaničnici.

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da postoji iluzija da bi sutra mogao da se postigne konačni sporazum sa Srbijom.

„Mesto održavanja sastanka u Vašingtonu znači da se o tome može razgovarati i da se tamo mogu pokrenuti mnoge teme, ali sami Amerikanci kažu da žele da grade mir putem ekonomije i da će fokus biti na ekonomskoj saradnji. Ne treba stvarati iluziju da će biti postignut konačni sporazum“, poručio je Hodžaj.

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova rekao je takođe da konačni sporazum zahteva američki i evropski pritisak na Srbiju da prizna Kosovo, prenosi Kosovo onlajn.

„Iluziju o konačnom sporazumu na ovom sastanku širio je Vučić manipulišući javnosti u Srbiji time koliki je teret pregovora. Konačni sporazum zahteva veliku američku i evropsku diplomatsku dinamiku da izvrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo, što nije realno da bi se moglo dogoditi u ovom trenutku“, naglasio je Hodžaj.

Upitan da li bi američki predsednik Donald Tramp mogao da učestvuje na sastanku kako se govorilo, rekao je da ne zna kolike su šanse da Tramp bude deo sastanka i šta bi njegovo učešće na tom sastanku promenilo.

Poslanik DPK je takođe izjavio da bi kosovska delegacija trebalo da brani tri osnovna principa na sastanku.

Prema rečima Hodžaja, prvi osnovni princip je da sporazum koji bi eventualno mogao da bude postignut bude u skladu sa Ustavom Kosova i da bude bilateralni sporazum međunarodnog karaktera.

„To ima veze sa uvodnim delom sporazuma i načinom na koji će ga potpisati Kosovo i Srbija, ako se tako nešto dogodi. Budući da su Amerikanci posrednici, a SAD ne samo da su priznale Kosovo, već su i garancija njegove državnosti, Kosovo mora da insistira na bilateralnom karakteru i u skladu sa Ustavom Kosova“, istakao je Hodžaj.

Dodao je da, u pogledu drugog osnovnog principa, odnosno suštine sporazuma, u ovom slučaju ekonomije, premijer Kosova Avdulah Hoti u delegaciji treba da ima istinske ekonomiste.

Bivši potpredsednik kosovske vlade je dalje rekao da treći osnovni princip koji kosovska strana mora da brani u ovim razgovorima  je da ekonomski sporazum bude okidač za sporazum sa uzajamnim priznavanjem kao u pismima predsednika Trampa.

„Treći princip ima veze sa očekivanjima koje kreira sama vlada, da li će sporazum koji se fokusira na ekonomska pitanja biti deo velikog budućeg sporazuma o uzajamnom priznavanju ili ne? Ili će to biti samo zasebni sporazum, bez pozivanja na puni sporazum o normalizaciji koji znači uzajamno priznavanje. Ko će nadgledati njegovu primenu“, poručio je Hodžaj.

Lider DPK Kadri Veselji nije poslao predstavnike u američku prestonicu na sastanak Kosova i Srbije, ali je za razliku od druge opozicione stranke, Samoopredeljenja, podržao proces dijaloga uz posredovanje SAD, kao i ovaj sastanak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare