Kristofer Hil Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ambasador Hil je odsvirao kraj nameštenih izbora čijem raspisivanju je i sam kumovao uz konstataciju da su izbori prošli ok.

Piše: Branko Miljuš

U prevodu, to znači da zvaničnici Republike Srpske treba da glasaju na lokalnim izborima iako je to protiv zakona. To znači da direktori treba da prisiljavaju zaposlene da učestvuju u režimskoj kampanji i skupljaju kapilarne glasove ako bi da zadrže posao u javnom sektoru, bez obzira što je to primer politički motivisanog mobinga. To znači da je ok to što kriminalci za režim kupuju glasove i šamaraju opozicione aktiviste. To znači da ambasador Hil nema problem s tim što njegov prijatelj Vučić zloupotrebljava RTS i javne resurse, piše u autorskom tekstu Branko Miljuš, član predsedništva Stranke slobode i pravde i poslanik u Skupštini Srbije.

I nije ovo nikakvo iznenađenje od ambasadora Hila koji uporno ponavlja da je Vlada Srbije pouzdan partner SAD, ignorišući to što su dva ministra zbog veza s organizovanim kriminalom na crnoj listi SAD.

Mada, ambasador je ovaj put otišao i korak dalje pa je pričao o jedinstvu i tako se preporučio da bude počasni gost na svesrpskom saboru zajedno s ruskim ambasadorom s kojim deli stav kada je u pitanju regularnost izbornog procesa u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

Gore od ovog ambasadorovog saučesništva u izbornoj prevari je reakcija izbornih aktera. Jedan deo je odmah po čitanju Hilove ocene lažnih izbora posegnuo za zapadnim antidepresivima, a drugi je sledećeg jutra tražio ruske antimamurluk pilule.

Ovo je slika društva u kome i naivni znaju da se izbori kradu, a zainteresovani izborni akteri koriste mehanizme krađe i zaborava u skladu s trenutnim interesima sopstvenih organizacija. Zato je demokratiju, koja nije pustila korenje na poljima od petoktobarskih snova, neoradikalski cunami uz svesrdnu pomoć Angele Merkel kao vrhovnog ideologa stabilokratije, uspeo da zameni naprednjačkim sistemom u kome su radikali oteli državu i stavili je u funkciju obračuna s opozicijom i ličnog bogaćenja.

Tako mi danas životarimo u partijskoj državi čiji vođa medije koristi kao opijum za sebe i narod.

Branko Miljuš Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Taj sistem ne može se demontirati polovičnim rešenjima, malim koracima i skrivenim dogovorima oko izlaska na izbore zbog međunarodnih okolnosti. Taj sistem se može promeniti samo ako se držimo Kafkine misli: „Počni od onoga što je ispravno, pre nego od onog šta je prihvatljivo“. A svima je jasno da je ispravno da se pre izbora obezbede uslovi za njihovo organizovanje. Ti uslovi podrazumevaju izbacivanje iz biračkog spiska onih koji su u njega upisani u suprotnosti sa zakonom, sprečavanje masovne kupovine glasova, zaštita zaposlenih u javnom sektoru od političkih ucena i profesionalno praćenja rada političkih aktera na RTS. Bez ispunjenja ovih uslova nema izbora. Bez izbora nema demokratije. Bez reanimacije demokratije Srbiju će Vučić ugasiti jer on i njegova politika emituju samo nestabilnost kako prema svojim građanima, tako i prema čitavom regionu.

E sad, možda je ambasadoru Hilu i to ok. Meni nije.

BONUS VIDEO U Nišu sloge ni na vidiku ko je pobedio: Opozicija tvrdi da su našli još drastičnija kršenja zakona, čeka se odluka GIK

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare