Ramuš Haradinaj Foto:Nemanja Jovanović

Bivši premijer Kosova i predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramuš Haradinaj ocenio je danas kao dobar znak pristajanje na sprovodjenje sporazuma o dokumentima, postignutog još 2011. godine, i kao znak svesti da se dogovori moraju sprovoditi.

„Za žaljenje je to što je bilo potrebno toliko čekati i potrošiti toliko truda i energije za primenu sporazuma koji omogućava slobodno kretanje gradjana obe zemlje“, napisao je Haradinaj.

On je ocenio da je strategija Srbije da se sporazumi dešavaju jedan po jedan i da se time dobija u vremenu za usvajanje pravno obavezujućeg sporazuma.

Prema njegovim rečima, samo uz direktno učešće Sjedinjenih Američkih Država može se doći do konačnog dogovora.

„Državni, nacionalni i gradjanski interes Kosova je konačni sporazum o priznanju, koji se može postići samo uz direktnu uključenost Sjedinjenih Američkih Država, bez čije pomoći implementacija sporazuma o identifikacionim dokumentima ne bi ni počela“, rekao je Haradinaj.

Ocenio je da je vreme da Srbija prizna Kosovo kao državu.

„Dvadesetak godina je prošlo od stvaranja nove realnosti na Kosovu i više od četrnaest godina od proglašenja Kosova suverenom i nezavisnom državom. Sada je pravo vreme da dijalog predje na drugi nivo i da Srbija prizna Republiku Kosovo“, zaključio je Haradinaj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) saopštio je ranije danas da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o spornom pitanju ličnih dokumenata.

Srbija je pristala da ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, naveo je Borel.

****

BONUS VIDEO: Šta se sve priča oko Mitrovice

****

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar