Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Direktori osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu mahom su prosledili poziv nastavnicima i đacima da prisustvuju vojnoj paradi koja će se u ovom gradu održati na Vidovdan, a kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Uz ogradu da prisustvo nije obavezno. Time su, bar prema mišljenju direktora sa kojim je Nova.rs razgovarala, izbegli da cela priča dobije obeležje zloupotrebe dece u političke svrhe. Među direktorima ima i onih koji su stava da poziv deci da se usred raspusta pojave na vojnoj paradi, nema nikakve veze sa politikom.

Iako se na društvenim mrežama pojavila informacija da većina direktora škola u Kragujevcu nije prosledila poziv nastavnicima za dolazak đaka na vojnu paradu, sudeći prema podacima do kojih je doša Nova.rs to ipak nije tačno. Svi direktori do kojih je naš portal uspeo da dođe taj poziv su prosledili.

Da podsetimo, direktori osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu dobili su nedavno mejl Školske uprave ovog grada u kojem se nalaže nastavnicima da učenike dovedu na vojnu paradu. Reč je o događaju koji će biti održan na Vidovdan, a prisustvovaće mu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Poštovane direktorke i poštovani direktori, zbog značaja vojne parade za našu Državu, za našu Vojsku i za naš Grad, molimo vas da date sve od sebe da organizacija njenog praćenja bude na najvišem nivou i prema brojnosti učenika i prema obezbeđivanju njihove sigurnosti (nastavnici da izvrše pripremu učenika za praćenje parade)”, piše u mejlu koji je direktorima kragujevačkih škola prosledio rukovodilac Školske uprave Kragujevac Goran Joksimović.

Školska uprava Kragujevca poziv učenicima

Samo spominjanje brojnosti ovoj priči daje dimenziju upravo pokušaja zloupotrebe dece u političke svrhe. S tim u vezi, važno je napomenuti da je i dalje gotovo nemoguće utvrditi čija je ideja ovo bila.

Čija je ovo ideja? 

U Ministarstvu prosvete za Nova.rs su rekli da nisu bili obavešteni o tome da je školama upućen dopis sa nalogom da povedu učenike na vojnu paradu.

Branko Ružić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Rukovodilac Školske uprave Kragujevac Goran Joksimović loptu je vratio na ministarstvo, a za Nova.rs je rekao:

“Ja znam šta je procedura. Dajem izjave tek kada mi ministar prosvete da dozvolu da dam izjavu. Kad je dobijem, ako me pozovete, daću vam izjavu”, rekao je Joksimović.

Dozvolu da govori, ipak, nije dobio, jer su svi načelnici kako su nam rekli u Ministarstvu prosvete, angažovani maksimalno, bez minuta pauze oko završnog ispita.

Direktori izvršili obavezu 

Takva je situacija danas bila i sa direktorima osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu. Pozivajući se na užurbanost oko današnjeg kombinovanog testa, mnoge direktore bilo je nemoguće čuti. Oni koji su se javili kažu da su mejl Školske uprave, ipak, prosledili nastavnicima.

Uz ogradu da prisustvo nije obavezno.

Direktorka Osnovne škole “Svetozar Marković” Tatjana Marinković prosledila je mejl nastavnicima.

“Prosledili smo poziv našim nastavnicima takav kakav jeste, ali smo ostavili na slobodnu volju i nastavnicima i učenicima da sami izaberu da li će ići”, rekla je Marinković.

Sličan odgovor dobili smo i od direktora Osnovne škole “Radoje Domanović” Milana Vukašinovića.

“Prosledio sam mejl kao i svi ostali. Bavim se danas kombinovanim testom, ne bavim se time”.

Direktor Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” Bojan Konatar javio se na telefon, a kad mu je postavljeno pitanje da li je prosledio poziv nastavnicima i učenicima, rekao je da su mu tu neki roditelji, a zatim spustio slušalicu.

Slična je situacija i u gimnazijama i srednjim školama.

Nije obavezno – nema politike

Direktorka Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković kaže da je mejl nastavnicima i đacima prosledili u formi obaveštenja.

„Ko želi ići će, ko ne želi neće ići. To nije radna obaveza. Svako ima pravo da odluči”, rekla je za Nova.rs..

Na pitanje da li misli da su na ovaj način deca zloupotrebljena u političke svrhe, Marković kaže:

“Šta da vam kažem. Ovde nije bilo naređeno da smo u obavezi da dođemo. Naši đaci tog dana imaju dodelu svedočanstava. Ja ni svojim zaposlenima nisam rekla da moraju da idu. Ne postoji potreba da to bude u formi naređenja ili radne obaveze”.

Direktor Srednje stručne škole Siniša Kojić u pozivu učenicima i nastavnicima ne vidi politiku.

“To je aktivnost grada, a osnivač naše škole je vojna fabrika. To je dešavanje koje je promocija naoružanja koje se pravi u ovim fabrikama i koje prave naši bivši učenici. Mi smo preneli dopis i ja sam na nastavničkom veću rekao da je to lični čin, da ne postoji obaveznost i da niko neće snositi sankcije. Svestan sam da se sve može podvesti pod politiku, pa i ovo, ali dovoljno sam iskusan u ovom poslu da znam da u školi nema politike. Ja ovo ne vidim kao političku stvar”, rekao je Kojić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare