Foto: Privatna arhiva

Desetine roditelja i zaposlenika OŠ “Bratstvo jedinstvo” u Vrbasu dva dana protestuje ispred škole zbog, kako tvrde, nezakonite smene direktorke Slavice Šimun Šestović. Direktorka ističe da joj mandat nije produžen jer je Pokrajinski sekretarijat ciljano “zaboravio” da prosledi njenu dokumetaciju o reizboru nadležnom ministarstvu, a sve sa ciljem da se na mesto direktora dovede politički podobniji čovek, za kog tvrde da je “izabran u stranačkoj kancelariji SNS u Vrbasu”.

“Meni je 21. februara, u nedelju, isticao mandat. Naravno, blagovremeno sam svu dokumentaciju za konkurs poslala Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje. Međutim, kako nam od njih ništa nije stizalo, u četvrtak smo telefonom pozvali Ministrastvo prosvete da se raspitamo šta se događa. Tamo je pravnici rečeno da dokumentacija njima nije ni dostavljena. Ostalo je da će se nadležni iz Ministrastva čuti sa sekretarijatom i da će nam se javiti”, kaže Šestović, ističući da je tek tada saznala da dokumentacija kojom je konkurisala ponovo na mesto direktora, nikada nije ni poslata iz Novog Sada.

“Tek tada, u tom mejlu sam saznala da postoji izvesna “predstavka” o meni. U pokrajini, opet telefonom, saznajemo da pokrenut nadzor jer nemam položenu licencu”, kaže Šestović, napominjući da se sve dešava tri dana pred isteka njenog mandata. Ona ističe da je proveravala sa brojnim pravnicima, uključujući i pravnike strukovnog sindikata, koji su joj citirali zakon i rekli da izostanak licence nije zakonski problem za produžetak njenog mandata. U prilog tome, tvrdi Šestović, ide i činjenica da je 11. februara, dakle svega desetak dana ranije, u školi “Bratstvo jedinstvo” vršen redovan inspekcijski nadzor i da nije pronađena nijedna nepravilnost, uključujući i proveru njenih kvalifikacija za funkciju direktora i to u dva mandata.

“Ja prva ne bih konkurisala ponova da sam bila u obavezi barem da prijavim ispit za licencu i imam sve potvrde da sam zakonski čista. Uostalom, ukoliko moja dokumentacija nije bila u redu, trebali su mi javiti da ne ispunjavam uslove za izbor direktora. Takođe, oni su bili dužni da nam sedam dana pre tog navodnog nadzora, kojim su verovatno kupovali vreme, najave da će se uopšte vršiti nadzor”, kaže direktorka, napominjući da “inspekcijski nadzor nema nikakve veze sa imenovanjem direktora”.

Foto: Privatna arhiva

“U krajnjem slučaju, da je to zaista razlog, onda bi ga stavili u rešenje koje mi je dostavljeno. Međutim, ništa od toga ne navode, već samo piše da mi je “21. istekao mandat i da će 22. imenovati vd direktora”, što je i učinjeno”, kaže bivša direktorka, iza koje je pored Školskog odbora stao i veliki broj sugrađana i roditelja čija deca pohađaju školu “Bratstvo jedinstvo”. Pored protesta, Vrbašani su pokrenuli i potpisivanje peticije kojom bi se Slavica Šimun Šestović vratila na mesto direktorke škole koja je, tokom njenog mandata, jedna od retkih škola sa konstantnim porastom novih učenika. U Vrbasu većina građana nema dilemu da je u pitanju politički obračun loklanog SNS sa direktorkom, a to potvrđuje i sama Šestović.

“Ja nikada nisam krila da sam politički orijentisana, ali nikada nisam mešala politiku i školu. Zato me kolektiv i podržava u tolikom broju, jer nikada nisam gledala stranačku pripadnost, već kvalitet. Međutim, nikada nisam krila svoja politička uverenja tamo gde je za njih mesto i javno sam ih isticala. Govorila sam na skupu “1 od 5 miliona” u Vrbasu, išla sam na proteste u Kulu, u Beograd … bila sam na listi “Oslobodimo Vrbas”. Međutim, do sada mi nisu mogli ništa jer nijadnu zamerku na moj rad nisu mogli da pronađu” kaže Šestović, zaključujući da “ima pravo na politički stav i da on ne utiče na njen rad, zbog čega će se boriti do kraja”.

Nova.rs je poslala pitanja Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje sa molbom da odgovore na tvrdnje bivše direkrorke škole, ali, izuzev potvrde da su dobili pitanja, odgovori nam nisu dostavljeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare