Kopaonik, 2. marta 2020 - Generalni sekretar Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana Safet Gerxhaliu na panelu "Zapadni Balkan- Regionalno ekonomsko prodrucje" u okviru Kopaonik biznis foruma.

Generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Safet Grdžaliju izjavio je da očekuje da će Priština doneti odluku o ukidanju taksi na robu iz Srbije krajem ove ili sledeće nedelje, tako što će do 15. marta ukinuti takse na sirovine i repromaterijal, a do 1. aprila u potpunosti.

Grdžaliju je naveo za Tanjug da je najbolja stvar u ovom momentu što je počela diskusija koja je konkretizovana po pitanju ukidanja taksi za uvoz robe iz Srbije i BiH.

„Danas je u kosovskoj skupštini bila dobra diskusija i većina poslanika je podržavalo tu ideju da se ovaj problem rešava. Ima tu nekoliko datuma – do 15. marta ukida se taksa što se tiče uvoza sirovina i repromaterijala, što je, ako analizirate uvoznu strukturu, 80 odsto robe. U tom kontekstu od 1. aprila će biti ukidanje celog tog paketa od 100 odsto“, naveo je on.

Kako je rekao, najbitnija stvar u tome je što je Aljbin Kurti vodio žestoke razgovore sa svim akterima uključenim u taj proces.

„Dobio je pozitivne fidbeke i na osnovu toga je doneo takav stav. Treba, ipak, znati da to nije odluka, to je jedan stav i mi se nadamo da će sledeće nedeje ili možda krajem ove nedelje to biti tema dobre diskusije u kosovskoj vladi i očekujemo da to bude na glasanju. I ta taksa će pripasti prošlošću“, naglasio je Grdžaliju.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići izjavio je prethodno na Kopaonik biznis forumu da očekuje da Priština tokom ove nedelje donese „pozitivnu odluku“ o taksama koje je uvela na robu iz Srbije i BiH.

Кosovski premijer Aljbin Кurti najavio je nedavno da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Bosne i Hercegovine i centralne Srbije.

“Očekujem da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje za povlačenje prizanja nezavisnosti Kosova i uklanjanje ostalih netarifnih prepreka”, naveo je Kurti dodajući da će Priština od 1. aprila ukinuti sve takse na period od 90 dana “ukoliko srpska strana pokaže dobru volju”.

Takse na robu iz Srbije uvedene su u novembru 2018. godine.