Foto:EPA/JIM LO SCALZO

Sjedinjene Američke Države nisu tražile nikakav ustupak od Srbije u zamenu za ukidanje taksi Prištine, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu.

Vučić nije isključio mogućnost da će se tokom boravka u Vašingtonu sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, ali taj sastanak još nije dogovoren.

Kad je reč o eventualnim ustupcima Srbije u zamenu za ukidanje taksi, takvih zahteva, istakao je, u Vašingtonu nije bilo. Amerika je, rekao je on, nedvosmisleno i jasno rekla da je prva i jedina stvar koju Albanci moraju da urade u ovom trenutku – da ukinu takse.

“Ako ukinu takse, onda možemo da razgovaramo o daljem dijalogu, odnosno u kom formatu će dijalog biti nastavljen i o kojim temama”, naveo je Vučić.

On je dodao da u ovom trenutku razgovori Beograda i Prištine mogu da se vode samo o pitanjima koja nisu suštinska, odnosno nisu statusna pitanja.

„O nečemu što su suštinska pitanja možemo da razgovaramo samo kada takse budu ukinute“, naglasio je Vučić.

On nije isključio mogućnost da se sastane sa Tačijem, ali je rekao da nema posebnu temu o kojoj bi mogao sa njim da razgovara, te da čeka da vidi šta će prvo reći domaćini tog susreta.

Kao problem, naveo je, vidi to što ne može u ovom trenutku da sagleda kakvo je to kompromisno rešenje koje može da bude ponuđeno, a da, kako je rekao, obe strane budu podjednako nezadovoljne.

Za koji dan će o tome razgovarati i sa nemačkom kancelarkom Merkel.

„Dakle, ono što je važno je da se dijalog nastavi da bismo probali da spuštamo tenzije, da jedni druge ne potcenjujemo, jer tu nema pobednika. mi moramo da živimo jedni pored drugih u narednih sto godina“, rekao je predsednik Srbije.

„Narednih dana nova povlačenja priznanja Kosova“

Vučić je najavio i da se u narednih nekoliko dana očekuju nova povlačenja priznanja Kosova. On je rekao da će Srbija obustaviti diplomatsku akciju na „odpriznavanju“ nezavisnosti Kosova, ako i kada Albanci prestanu da traže da Srbija prizna Kosovo.

„Nemojte da tražite priznanje, mi nećemo da sprovodimo odpriznavanje. Ali, oni to nikada nisu hteli da prihvate“, istakao je Vučić.

On je dodao da Priština smatra da diplomatska akcija Srbije na odpriznavanju „vređa njihovu poziciju nezavisne zemlje“.

“Ako to vređa njihovu poziciju, kako onda traže da mi prekinemo ono što oni rade svaki dan”, zapitao je Vučić i dodao da ćemo i dalje imati još takvih manjih ili većih uspešnih diplomatskih aktivnosti.