Pavle Grbović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik PSG Pavle Grbović izjavio je na konferenciji za medije da ponavlja pitanja koja je postavio na prethodnoj konferenciji, jer "uglavnom nije bilo odgovora". "Ali sam postavio pitanje i predsedniku Vučiću, da li je istina da je on 2016. godine, kada je bio premijer, on je potpisao rešenje o imenovanju Grčića, da li je bio upoznat sa uspostavljanjem paralelne bezbednosne strukture u okviru EPS, da li je prećutno ili glasno odobravao njihovo funkcionisanje, sve dok se nisu otrgli njegovoj kontroli i dok nisu počeli direktno njega da ugrožavaju time što su vršili praćenje njegovog oca Anđelka Vučića u trajanju dužem od dve godine", pita Grbović.

Kako je Grbović rekao medijima, na prethodnoj konferenciji je javno postavio pitanja određenim akterima iz EPS, ali i iz nekih zvaničnih državnih institucija, te da će pitanja danas ponoviti, s obzirom da „uglavnom nije bilo odgovora“.

Pročitajte još...

„Ja sam postavio pitanje rukovodstvu EPS, konrektno v.d. Miloradu Grčiću i načelniku sektora unutrašnje kontrole u EPS Nenadu Dilberoviću da li je tačno da je 2016. godine, nakon što je Milorad Grčić imenovan na mesto v.d. i nakon što je Dilberović imenovan na mesto načelnika tog sektora, da li je tačno da je u tom sektoru zaposleno 25 bivših pripadnika Vojno obaveštajne agencije, BIA i Kobri, kao i da li je tada nabavljena oprema i softveri za praćenje i prisluškivanje političkih oponenata, građana, biznismena, uticajnih ljudi iz sektora privrede, koja je vredela više od dva miliona evra“, kaže Grbović, a prenosi N1.

Ističe da „nisu dobili konkretan odgovor“.

„Dobili smo jedno saopštenje EPS, nepotpisano, ne znamo ko stoji iza njega, ono paušalno negira moja pitanja, ali sam postavio pitanje i predsedniku Vučiću, da li je istina da je on 2016. godine, kada je bio premijer, on je potpisao rešenje o imenovanju Grčića, da li je bio upoznat sa uspostavljanjem paralelne bezbednosne strukture u okviru EPS, da li je prećutno ili glasno odobravao njihovo funkcionisanje, sve dok se nisu otrgli njegovoj kontroli i dok nisu počeli direktno njega da ugrožavaju time što su vršili praćenje njegovog oca Anđelka Vučića u trajanju dužem od dve godine“, pita Grbović.

Kako je rekao, „pita sve aktere da se jasno odrede prema ovome“.

„Ta 2016. godina je jako značajna, jer je tada uspostavljena infrastrukturna i kadrovska osnova za ono što će uslediti u godinama koje slede, recimo 2019. godine“, kaže on.

Pošto, kako kaže, nije očekivao da će ovi akteri dati konkretne odgovore na ova pitanja, postavio je pitanje i onima u „čijim rukama treba da se nalaze odgovori“.

„To su gospodin Bogdan Pušić, načelnik UKP, koga sam upitao da li je tačno da je lično rukvoodio istragom i da sve ove informacije poseduje i zna i gospođu Zagorku Dolovac da li je istina da je ovaj predmet bio na njenom stolu i u kojoj fazi se ovaj predmet trenutno nalazi. Od njih još nismo dobili odgovore, očekujem da ćemo ih dobiti u narednom periodu i očekujem da će ovaj slučaj dobiti sudski epilog“, kaže Grbović.

„Šta će EPS-u 20 šifrovanih telefona, šta kriju od građana i šta pokušavaju da saznaju“

Predsednik PSG Pavle Grbović upitao je nadležne u Elektroprivredi Srbije zašto je tom preduzeću potrebno 20 šifrovanih telefona.

Kako je Grbović rekao, reč je o šifrovanim telefonima sa mogućnošću daljinskog brisanja sadržaja u vrednosti više od 200.000 evra.

„Da li se EPS šifrovanim telefonima bori protiv onih koji kradu struju ili je ovo samo nastavak uspostavljanja infrastrukture za paralelni bezbednosni sistem, koji se u EPS-u radi od 2016. godine. Šta će zaposlenima u EPS-u telefoni sa zaštićenom komunikacijom“, upitao je on na konferenciji za novinare.

Ugovor za nabavku tih telefona potpisan je sa kompanijom Intelsekom, sa kojom je zaključen i ugovor o javnoj nabavci dobara audio-digitalne opreme u vrednosti većoj od devet miliona dinara, kao i ugovor o javnoj nabavci usluga sistema nadzora energetskih područja u vrednosti od 29,5 miliona dinara, dodao je predsednik PSG.

„Ova firma, na čijem je čelu Milan Blagojević, je firma koja je preko stranih medija okaraterisana kao firma preko koje zapadne špijunske agencije ulaze na srpsko tržište, je samo u 2019. godini prihodovala više od 500.000 evra od EPS-a“, rekao je Grbović.

On je upitao šta su sve sa tom firmom ugovarali načelnik Sektora unutrašnje kontrole EPS-a Nenad Dilberović i funkcioner EPS-a i bivši predstavnik omladine opštine Lazarevac Srpske napredne stranke Ivan Marinković.

„Za koji softver je obučavan Željko Petković iz EPS-a i da li je tu obuku sprovodio francuski državljanin Roman Madala“, upitao je Grbović.

Šta EPS krije od građana Srbije i šta pokušava da sazna od njih, dodao je on.

BONUS VIDEO Anketa: Penzioneri protiv Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar