Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Predlog za izmene Ustava Srbije, koje se između ostalog, odnose na izbor sudija i javnih tužilca, a koje je dosad birala Narodna skupština, trebalo bi konačno da se nađu na dnevnom redu i pred poslanicima. Cilj ovih izmena je smanjenje uticaja izvršne na sudsku vlast i njenu nezavisnost, ali nedavni izbor sudije Jasmine Vasović za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda verovatno najbolje pokazuje koliko vladajući režim ne želi da izgubi kontrolu nad pravosuđem, čak i nakon pomenutih izmena Ustava.

Da je sudija Vasović bliska sa vladajućim režimom više nije tajna, što je potvrdio i sam predsednik republike koji je rekao „da Vasović poznaje, ali da mnogo bolje poznaje predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića“ (s kojim je od pre nekoliko meseci u otvorenom sukobu, prim.aut.).

Ipak, kako za portal Nova.rs otkriva dobro obavešten izvor, režim je već uveliko krenuo u pripreme terena za predstojeće izmene Ustava, tako što svoje ljude postavlja na čelo svih većih sudova u zemlji.

Pročitajte još:

„Sudija Vasović je posebno bitna zbog svoje uloge koju ima u Visokom savetu sudstva (VSS), jer je kao predsednica Vrhovnog suda istovremeno i član ovog tela koje bi trebalo da je nezavisno jer bira i predlaže sudije, odlučuje o njihovom na predovanju i slično…Pored nje tu je  ministar pravde, i predsednik odbora za pravosuđe iz Narodne skupštine, što su ukupno tri člana koja dolaze iz redova vlasti. Imajući u vidu da su nedavni izbori za ostale članove VSS pokazali da sudije nisu spremne da daju podršku onima za koje lobira vlast, već naprotiv, nezavisnim kandidatima, bilo je dovoljno da režim shvati da vrlo lako može izgubiti kontrolu“, kazao je za Nova.rs izvor iz pravosuđa.

On dodaje da je upravo to osnovni razlog zašto je na izborima za predsednika Vrhovnog suda bio samo jedan kanditat, to jest sudija Vasović.

Sudija Jasmina Vasović, Foto: Vrhovni kasacioni sud

„Njen mandat trajaće narednih pet godina, što znači da će čak i nakon konačnih izmena Ustava, ona imati direktan uticaj na izbor sudija. Istu stvar će režim verovatno uraditi i sa izborom za Republičkog dužioca, koji mu je podjednako bitan u Državnom veću tužilaca, koje bira i imenuje javne tužioce, a u kom su takođe na poslednkim izborima pobedili nezavisni članovi“, kaže naš sagovornik i dodaje:

„Zasigurno da će se u foteljama svih većih i bitnijih sudova u zemlji u narednom periodu ustoličiti sudije bliske vlasti“.

Podsetimo, sudija Jasmina Vasović izabrana je juče u Narodnoj skupštini Republike Srbije za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda (VKS), kao jedini kandidat, iako je jedna od trenutno najmlađih sudija tog suda. Prati je glas da je vrtoglavo napredovala u svojoj karijeri od dolasak SNS na vlast, a bila je i član veća Apelacionog suda koji je doneo nezakonitu odluku i oslobodio optužbi za šverc cigareta Stanka Subotića Caneta. Najskandaloznije je to što je presudu o nezakonitoj odluci doneo upravo sud na čijem se čelu Vasović od juče nalazi.

Vasović dolazi kao treća po redu predsednica Vrhovnog kasacionog suda, koji je formiran 2010. godine, a na čijem je čelu prvo bila Nata Mesarović, najpoznatija po tome što je okončala postupak protiv pripadnika JSO i zemunskog klana, kojima je izrekla maksimalne kazne za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Nakon nje, funkciju predsednika VKS obavljao je Dragomir Milojević, kome je mandat istekao još 2018. godine, ali je na tom mestu ostao u v. d. stanju, što su mnogi u pravosudnim krugovima ocenili kao direktno kršenje Ustava.

U intervjuu sa Komisijom Visokog saveta sudstva, 9. februara, kako je preneo Istinomer, kazala je između ostalog da je “prvi put javnost animirana za izbor predsednika Vrhovnog suda, kao što i treba da bude”, ali i to da “u stručnoj javnosti nema ko nije čuo za nju”, pošto je od 1998. godine sve vreme u sudstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare