Foto: Ivan Dinić/Nova S

Novinarka Vremena Jovana Gligorijević je izjavila u Novom danu da celokupna situacija oko Demokratske stranke (DS) postaje "mučna".

Na izborima u DS, koji je organizovao deo demokrata, za predsednika partije je izabran jedini kandidat za tu funkciju – Branislav Lečić. Za drugi deo, koji podržava aktuelnog predsednika Zorana Lutovca, počinje otimanje DS-a u, kako kažu, Vučićevoj režiji.

„Ovo traje mesecima i već postaje mučno i možda ne bi bilo loše da neko ozvaniči raspad DS, što jeste tragičan događaj za političku scenu i istoriju“, ocenjuje ona.

Gligorijević kaže da je DS „nikada nije bila velika i nikada nije bila najjača opoziciona stranka, ali je uvek bila važna i više nego značajan politički faktor na ovdašnjoj političkoj sceni“.

Povezane vesti:

„DS karakterišu podele i cepanja, ali se nikada nije događalo da se ovako mali broj ljudi koji je tamo preostao ovoiliko srčano, a moram da kažem i jezivo i neumesno, bori za nešto, a nikome nije jasno za šta. Meni zaista više nije jasno šta je od te stranke preostalo pa da vlada tolika otimačina“, kaže ona.

Novinarka Vremena smatra da građanski pokreti, neformalne građanske inicijative i bilo koji oblik samoorganizovanja daju bolje rezultate u poslednjih nekoliko godina od delatnosti političkih partija i dodaje da je to posebno vidljivo na nivou lokalnih zajednica.

„Ali to i dalje ne znači da bi te mikro inicijative mogle da se snađu na nekom više nivou“, ocenila je Gligorijević.

Govoreći o opoziciji i pokušajima udruživanja, Gligorijević kaže da se stranke više bave formom svog postojanja nego suštinom.

„S druge strane, naš politički život je toliko ispražnjen od sadržaja da ne znam šta bi bila srž njihovog delovanja, osim da se udruže protiv nečega odnosno znamo koga, i da budu neka vrsta raznorodne, raznolike koalicije što smo već imali prilike da vidimo“, kaže ona.

To što se trenutno događa na opozicionoj političkoj sceni Gligoriejvić pripisuje „postizbornoj depresiji“.

„Čini mi se da postoji blago kajanje zbog bojkota, ne samo među biračima nego i među onima koji su aktivno u bojkotu učestvovali“, smatra ona.

Kod uza društvene mreže

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar