Foto:TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac uputio je juče pismo Partiji evropskih socijalista (PES) povodom najavljenih izbora male grupe bivših i sadašnjih funkcionera stranke.

Nova.rs ima uvid u pismo koje je stiglo na adrese „Friedrich Ebert Stiftung“ (FES), američkog ambasadora, nemačkog ambasadora, „Olof Palme International Center“, Giacomo Filibeck, Partije evropskih socijalista (PES) i Grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu (S&D).

Pismo prenosimo u celosti:

Zbog nedavnih turbulencija u Demokratskoj stranci osećamo se obaveznim da vas obavestimo o trenutnoj situaciji u stranci, neuspešnim pokušajima male grupe članova da preuzmu stranku nelegalnim sredstvima, te našem planu za obnavljanje naše organizacije.

Kao članica Partije evropskih socijalista, Demokratska stranka je posvećena osnovnim vrednostima Evropske unije, poput poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, sloboda, demokratije, jednakosti i vladavine zakona; zbog ovoga, vas molim da mi dozvolite da vas upoznam sa trenutnom situacijom u Demokratskoj stranci.

Ove godine se suočavamo sa stalnim opstrukcijama malog broja članova stranke, podržanih od strane vladajućeg režima Aleksandra Vučića i prorežimskih tabloida, koji pokušavaju da preuzmu stranku protivustavnim sredstvima, protivno svim pravilima i propisima stranke.

Ova grupa nije bila zadovoljna svojim statusom u Demokratskoj stranci, usled gubljenja privilegija u nacionalnom parlamentu (kao poslanici) i u Demokratskoj stranci (DS) nakon poraza na unutarstranačkim izborima.

Ovi sadašnji i bivši članovi Demokratske stranke održaće sutra (26.9.2020) ilegalni Kongres stranke, kako bi izabrali novo rukovodstvo stranke, protivno svim postavljenim pravilima i propisima DS i bez podrške većine članova stranke. Glavni odbor, većina članova stranke i rukovodstvo DS glasali su protiv ove akcije.

Svesni smo da ova grupa, uz pomoć Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, želi da nezakonito registruje novog predsednika kao ovlašćeno lice stranke.

Na ovaj način, režim Aleksandra Vučića planira da dobije svoju opozicionu stranku koja bi u narednom vremenskom periodu kohabitovala sa vladajućom strankom.

Dok Aleksandar Vučić nastavlja sa autoritarnom vladavinom u Srbiji, Demokratska stranka nikada nije bila motivisanija da se posveti rešavanju svih međustranačkih problema, oživljavanju organizacije i sprovođenju reformi unutar nje, i vodeći tim primerom uspostavi Demokratsku stranku kao lidera opozicije i vođe ka pozitivnim političkim i društvenim promenama u Srbiji i oslobađanju od trenutnog autoritarnog režima.

Stoga, naši sledeći koraci ka oživljavanju i reformi naše organizacije:

1. Izmena akata koja će Demokratsku stranku učiniti efikasnijom, te otvoriti vrata ujedinjenju sa strankom Nebojše Zelenovića – „Zajedno za Srbiju“.

2. Izbori će biti organizovani u svim lokalnim organizacijama. Takođe, radićemo na završetku projekta stvaranja 100 lokalnih lidera koji će biti okosnica Demokratske stranke i koji će biti sposobni da pobede na sledećim lokalnim izborima.

3. Konačno, održaćemo izbore za novo rukovodstvo Demokratske stranke.

Plan je da sva tri koraka ispunimo u narednih 6 meseci, ukoliko nam situacija u vezi sa pandemijom dozvoli.

Sproveli smo niz drugih neophodnih promena i idemo u pravcu reforme i prosperiteta Demokratske stranke, koja će biti posvećena okupljanju istinskih demokrata i ljudi posvećenih borbi za demokratiju.

Imajte na umu da su predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i legalno izabrano rukovodstvo stranke, jedini pravi kanal za komunikaciju i zvanični predstavnici stranke.

Podsetimo, ranije danas iz Demokratske stranke saošteno je da mala grupa bivših i sadašnjih funkcionera stranke pokušava da organizuje izbore kršeći Statut Demokratske stranke i služeći se nelegalnim i nelegitimnim metodama, zloupotrebljavajući pristup centrali Demokratske stranke u Nušićevoj ulici.

Iz ove stranke dalje su naveli kako “pojedinci pokušavaju da na silu preotmu Demokratsku stranku, ali im je članstvo Demokratske stranke iz cele Srbije pokazalo da takvo ponašanje neće proći i da nemaju podršku članova i članica Demokratske stranke.”

Inače, jedini kandidat za predsednika stranke na izborima u organizaciji struje DS koje ne priznaje Lutovac, jeste Branislav Lečić.

Lečić je ranije naveo da su „izbori legalan proces, proveriv pred svakim sudom, institucijom, domaćom ili stranom“, te da „ovde ne odlučuju ni (Zoran) Lutovac ni on, već članovi DS„.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar