Foto: N1, Nova.rs, Printscreen

Doktorka Danica Grujičić predvodiće listu Srpske napredne stranke za parlamentarne izbore i svojim imenom zaseniti niz onih koji su u odlazećem sazivu parlamenta pravili cirkus, stavljali mete na čelo političkim protivnicima, novinarima i javnim ličnostima koji nisu po volji vlasti. Iako niko ne spori stručnost Grujičić, činjenica je da će ona biti dobar mamac za birače da glasaju za SNS, a da će ih na kraju u parlamentu predstavljati kadrovi poput Luke Kebare, Janka Langure, Marka Atlagića, Sandre Božić, Biljane Pantić Pilje…

Aleksandar Vučić, lider SNS, izvukao je keca iz rukava i u predstojećoj kampanji. On je na vrh liste za parlamentarne izbore postavio Danicu Grujičić, priznatog stručnjaka i direktorku Instituta za onkologiju.

Grujičić je izjavila da je odlučila da podrži naprednjake, jer je, kako je rekla, primetno da se Srbija razvija i da je poslednjih godina mnogo uloženo u zdravstvo, prosvetu i ostale oblasti.

„Ja sam rekla da mi je svejedno da li ću biti prva ili poslednja, meni je važno da Srbija nastavi da ide onim pravcem kojim je krenula“, navela je između ostalog Grujičić.

Ovaj scenario podseća na onaj pre četiri godine, kada je najavljeno da će naprednjake u Beogradu predvoditi dr Zoran Radojičić, direktor Dečije univerzitetske klinike “Tiršova” i ugledan dečiji hirurg. On je potom izabran i za gradonačelnika, ali je tu funkciju praktično obavljao Goran Vesić, čije bi ime, čini se, pre odvuklo nego privuklo birače (bilo koje).

Za sada se može samo nagađati gde bi posle izbora mogla da bude Danica Grujičić, ali je malo verovatno da ćemo je gledati na sednicama Skupštine kako obavlja omiljeni posao poslanika SNS – blaćenje svih protivnika režima. Bilo da je reč o opoziciji, novinarima, umetnicama ili drugim javnim ličnostima koje se usude da kritikuju poteze vlasti.

Tu ulogu su sasvim dobro u prethodnih godinu i po dana igrali polaznici naprednjačke Akademije mladih lidera – Janko Langura i Luka Kebara, ali i neki iskusniji kadrovi poput Sandre Božić, Marka Atlagića, Biljane Pantić Pilje ili Vladimira Orlića. I nisu samo opozicioni političari bile meta tog cirkusa na sednicama parlamenta. Poslanici SNS upirali su prstom i u glumačke legende poput Seke Sablić i Dragana Bjelogrlića.

Laza Ristovski, Kešelj, Radenović…

Osim Danice Grujičić, iz redova nestranačkih ličnosti na listi SNS biće molekularni biolog Jelena Begović i matematičar Stojan Radenović. Takođe, na njoj će biti i glumac Laza Ristovski, koji je u više navrata bio gost i govornik na konvencijama SNS, kao i bivši košarkaš Marko Kešelj.

Jedan od njih je profesor Marko Atlagić, koji je, podsećamo, Draganu Bjelogrliću sa skupštinske govornice poručio da napusti Srbiju i nazvao ga “moralnom sramotom nacije i Srbije”.

Zbog izjave Seke Sablić da je “otadžbina tamo gde ti je dobro, a ne gde je sarma”, Atlagić je rekao da joj nedostaje patriotizam i da ima manjak patriotskih osećanja.

Sa druge strane, Biljana Pantić Pilja imala je za zadatak da se bavi medijima, pa je tako u direktnom prenosu na RTS crtala metu novinarima naše kuće.

“„… ovim nezavisnim medijima – N1 i Nova S, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti. Njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik i strani plaćenik“, rekla je poslanica naprednjaka.

Foto: Printscreen/Twitter/Goran Radojev/@RadojevGoran

Njena koleginica Sandra Božić, koja je i predsednica nadležnog Odbroa za kulturu i informisanje, na sednici parlamentra navela je da je istraživački portal Krik oduvek učestvovao u medijskom linču svega što je srpsko…

Za razliku od iskusnijih poslanika SNS, mladi lavovi su uglavnom iskazivali svoje divljenje predsedniku Aleksandru Vučiću, bilo na sednicama Skupštine ili u komentarima na društvenim mrežama.

Tako je, primera radi, Janko Langura tokom Vučićevog gostovanja na TV Fejs na Fejsbuku napisao: “Najbolji predsednik najbolje zemlje Vučić”, dok je na sednicama Skupštine umeo i da ponavlja fraze o bivšoj vlasti:

“Ovaj parlament nikada neće biti parlament tajkunske i mafijaške Srbije kakvom je zamišlja Dragan Đilas”.

Luka Kebara će sa druge strane ostati upamćen kao prvi poslanik koji je u Skupštini Srbije uskliknuo “živeo Vučić”, ali i po izjavi da je za vreme bivše vlasti normalan toalet bila misaona imenica.

Makisko polje izgradnja
Luka Kebara Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Zamislite da u 21 veku mi…Nama je višedecenijski san normalni toalet. Sa funkcionalnim, da kažem toaletom, odnosno wc papirom, sapunom. To je bila misaona imenica, to je nešto najosnovnije. Ti pripadnici, tog bivšeg tajkunskog režima, taj Đilas, taj Jeremić, taj Tadić, oni nisu u najosnovnije ulagali”, rekao je on.

BONUS VIDEO SNS: Vučić nosilac svih lista za izbore. O predsedničkom kandidatu naknadno

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare