Donika Gervala Švarc Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u Vladi Kosova Donika Gervala izjavila je danas da nemaju informaciju da su četiri države povukle priznanje Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića da su četiri države povukle priznaje Kosova, Gervala je kazala da nemaju informaciju o tome ni iz jedne zemlje.

Prema njenim rečima, ili je to neistinita vest, ili je Srbija vredno radila na povlačenjima priznanja.

Gevala je kazala da Kosovo u pogledu novih priznanja radi sa pet zemalja članica Evropske unije, koje to do sada nisu uradile.

„Radimo i pravilo je diplomatije da ne dajemo informacije pre nego što se procesi završe. Imamo dosta aktivnosti sa pet zemalja EU, radimo na poseban način“, rekla je Gervala.

Ona je na konferenciji za novinare istakla da će članstvo u Savetu Evrope biti najvažniji korak na putu evropskih integracija, a da je podnošenje zahteva za prijem u tu organizaciju samo prvi korak na dugom i izazovnom putu ka članstvu u Savetu Evrope.

Gervala je ocenila da Kosovo za članstvo u Savetu Evrope ima podršku mnogih članica, uključujući i neke zemalje koje nisu priznale Kosovo.

Ona je zahvalila svima koji su radili i doprineli da taj korak bude moguć i navela da su rokovi u kojima se može postići članstvo u Savetu Evrope dugi.

„Ne može se predvideti da li se to može uraditi u roku od jedne, šest ili sedam godina“, kazala je Gervala, prenosi Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO: Nemci preuzimaju Kosovo: Rada Trajković i Dušan Janjić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar