Foto:shutterstock; EPA-EFE/ANDREJ CUKIC; EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovo je apliciralo za članstvo u Savetu Evrope, što je i u Prištini i u Beogradu dočekano kao gotova stvar. Iako je procedura dugotrajna, mukotrpna i može trajati godinama. Kosovska Vlada je na sva zvona objavila da su učinili prvi korak u procesu pristupanja Savetu Evrope, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio da Priština krši Vašigtonski sporazum, te najavio još jednu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Po svemu sudeći bespotrebnu, jer niti je Vašingtonski sporazum ovim potezom Prištine prekršen, niti Srbija može išta da uradi kako bi sprečila da Kosovo postane članica ove međunarodne organizacije.

„Dobio sam zvaničnu informaciju da je tzv. Kosovo podnelo zahtev za prijem u Savet Evrope i time je Priština pokazala da je brutalno prekršila i pogazila Vašingtonski sporazum, nakon desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma, kao i rezoluciju 1244“, rekao je Vučić, a zatim najavio još jednu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i poručio da će Srbija dati sve od sebe da pokaže da može da se bori.

S druge strane, u saopštenju kosovske Vlade piše da je odluka donesena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini i da je njom u načelu odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju.

Kako izgleda procedura

Izvršna direktorka Centra za demokratiju i bivša potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Nataša Vučković za list Nova kaže da ništa oko eventualnog prijema Kosova u ovu organizaciju ne zavisi od njihove želje, već je prvi korak poziv koji bi trebalo da dobiju iiz samog Saveta Evrope.

Foto: medija centar beograd

“Komitet ministara kao organ Saveta Evrope u kojem su predstavnici Vlada zemalja članica poziva neku zemlju da postane članica. Prethodno je potrebno da dve trećine članova bude prisutno i da glasa u prilog predloga da neka država pristupi Savetu Evrope. Zatim se aktivira Parlamentarna skupština Saveta Evrope, koja treba da definiše uslove za članstvo i utvrdi u kojoj meri Kosovo ispunjava kriterijume za prijem”, kaže Vučković.

Kad je reč o daljoj proceduri Vučković kaže da je najveći izazov to da li će predlog imati dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Bez Rusije, dvotrećinska većina je realna

Ruska Federacija je 16. marta ove godine isključena iz Saveta Evrope zbog agresije koju je 24. februara započela na Ukrajinu. Bez Rusije, dve trećine država članica te organizacije priznaje nezavisnost Kosova.

“Tu je vrlo važno naglasiti da se često dešava da članovi Parlamentarne skupštine ne glasaju onako kako glasaju njihove Vlade, a s obzirom na to da Rusija više nije članica Saveta Evrope onda je za očekivati da Kosovo u konačnici dobije dvotrećinsku podršku. U svakom slučaju to je proces koji će potrajati. Srbija je recimo poziv za prijem u Savet Evrope dobila 2000. godine, a postala je članica 2003, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića”, navodi Vučković.

O prekršenim ugovorima

Bilo kako bilo, predsednik Srbije ovim povodom sazvao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, pozivajući se na prištinsko kršenje Vašingtonskog sporazuma.

Foto: FoNet

Podsećanja radi, ovaj sporazum između Beograda i Prištine potpisan je 2020. godine, u posredstvu tadašnjeg predsednika Amerike Donalda Trampa. Tačka 15 tog sporazuma predviđa da će Kosovo primeniti jednogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija je s drudge strane pristala na jednogodišnji moratorijum na svoju kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Politikolog Cvijetin Milivojević za list Nova kaže da sporazum nije prekršen.

Cvijetin Milivojević Foto:N1

“Sve je to epilog onoga kad je Vučić poželeo da pomogne Donaldu Trampu da dobije izbore i potpisao Vašingtonski sporazum, a na pitanje zašto je to uradio, odgovorio – “zato što sam pametan”. Taj sporazum, za koji on sad kaže da ga Priština krši je potpuno besmislen i jedina stvar koja se iz njega ostvarila jeste to što je Srbija indirektno pozvala Izrael da prizna Kosovo, iako se 13 godina tome protivio”, kaže Milivojević i dodaje:

“Priština nije prekršila sporazum jer je u njemu naznačeno da će obustaviti zahteve za prijem u međunarodne organizacije na godinu dana, a taj rok je prošao. Zato sad od Vučića očekujem da se ostvari ono o čemu je nekoliko puta govorio javno, da je 14 zemalja spremno da povuče priznanje nezavisnosti Kosova. Sada to mogu da urade”.

Konačnu reč daje Amerika

Milivojević kaže da će konačnu reč o tome da li će Kosovo postati član Saveta Evrope, doneti upravo Amerika.

“To je u ovom trenutku samo stvar dobre volje centra moći iz Vašingtona i eventualno iz Berlina, da li će narediti prijem Kosova ili će ga stopirati. Svi znamo da je Kosovo primljeno u Međunarodni olimpijski komitet, tako što se Srbija pravila mrtva i nije prisustvovala sednici na kojoj se o tome odlučivalo i samim tim svesno propustila priliku da se makar pobuni. Da ne govorimo o prijemu Kosova u FIFA, FIBA… Jedino smo uspeli da sprečimo njihov prijem u UNESCO i to ne zahvaljujući našoj diplomatiji, već isključivo lobiranju Rusije i Kine“, navodi Milivojević.

BONUS VIDEO: Pucnji, suzavac, šok bombe i sirene na severu Kosova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare