Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ideja Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika američkog predsednika, da SAD učestvuje u obnovi zgrada Generalštaba, srušenih u NATO bombardovanju, važan je simbolički gest, posebno u trenutku kada su odnosi Srbije i SAD posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu krenuli uzlaznom putanjom, navode sagovornici Nova.rs.

Duže od dve decenije ovi objekti, poznati i pod nazivom Sutjeska 1 i Sutjeska 2, stoje kao ruševine u strogom centru Beograda i u neposrednoj blizini zgrade Vlade i drugih važnih državnih institucija.

Dugo se razmatralo kako da te zgrade budu obnovljene, a zbog činjenice da imaju status spomenika kulture odvraćale su i privatne investitore, od kojih su neki razmišljali da na tom mestu podignu hotel.

I dalje, bar ne zvanično, nema nikakvog plana čemu će ti objekti služiti u budućnosti, ali nakon posete Ričarda Grenela i drugih članova američke delegacije postoji nada da bi zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane mogle da budu obnovljene. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je Grenel došao na ideju da Srbija i SAD zajednički rekonstruišu te objekte.

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, navodi za Nova.rs da je Srbija i ranije tražila sufinansiranje od NATO-a, kako bi kompleks Sutjeska prestao da bude ruglo grada i spomenik ružne prošlosti u odnosima Srbije i SAD.

Foto;N1

„Ministarstvo odbrane nikada nije imalo sredstva da te zgrade rekonstruiše, a funkcionisalo je i bez njih. Američka administracija pokazala je sada spremnost da one budu rekonstruisane i vraćene u prvobitno stanje, što predstavlja veliku simboličku odluku, kako bi se konačno krenulo u bolje odnose između Beograda i Vašingtona“, kaže Šutanovac.

„Distanciranje od odluke o bombardovanju“

Nekadašnji ambasador Srbije u UN Vladislav Jovanović kaže da američki zvaničnici predlogom o zajedničkoj obnovi zgrade Generalštaba žele da se distanciraju od onih koji su doneli odluku o bombardovanju. Na taj način, kako ocenjuje, žele da utru put za unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje.

Vladislav Jovanović
Foto: N1

„Oni na taj način predviđaju da bi to jačanje odnosa moglo da bude brže i prostranije nego što su očekivali. Oni ulaze ambiciozno u sve to“, navodi Jovanović za Nova.rs.

On dodaje da Srbiji odgovara da ima stabilne odnose sa SAD-om.

„Bez toga bi bili kuća sa tri prozora, umesto sa četiri. Moramo da budemo oprezni da oni ne požele nešto više od jačanja bilateralnih odnosa“, kaže Jovanović.

Biznismen Tramp i Arapi hteli da grade luksuzni hotel

Zanimljivo je da je ranije Donald Tramp, tada kao biznismen, bio zainteresovan da na mestu Generalštaba izgradi ekskluzivni hotel, a ideja o tome nastala je prilikom njegovog susreta sa Ivicom Dačićem, tada premijerom, u Njujorku.Trampova organizacija je, kako je tada bilo saopšteno iz Vlade, je 2014. godine razgledala i tu lokaciju, ali nije poznato zašto do investicije nikada nije došlo.

Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Kevin Dietsch

Za obnovu ovog zdanja, kako su neki mediji preneli, bili su zainteresovani i investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a jedna od ideja je da na tom mestu osvane luksuzni hotel. Ministarstvo građevinarstva je čak pokrenulo inicijativu da se ta zgrada obriše iz registra kulturnih dobara, ali se to nije dogodilo.

Kompleks Sutjeska delo je arhitekte Nikole Dobrovića i u napadu NATO-a dva puta je bila bombardovana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare