Foto: Arhiva/EPA-EFE/Chris Kleponis

Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika, juče je na sastanku sa članovima državnog vrha Srbije izneo ideju da SAD plati renoviranje zgrada Generalštaba, srušenih u NATO bombardovanju. Kako saznaje Nova.rs, ovaj predlog bio je iznenađenje za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ostale članove srpske delegacije, budući da se o tome nikada ranije nije razgovaralo.

„Grenel je izneo predlog da SAD plate renovinaranje zgrada Generalštaba, što je simoblički veoma važno u našim odnosima. Članovi srpske delegacije bili su iznenađeni. Pošto su bili zatečeni, oni su samo rekli da je to sjajna ideja i dogovorili su se da je naknadno razrade. O tome se razgovaralo vrlo kratko i ubrzo su prešli na druge teme“, navodi naš dobro obavešteni sagovornik.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Da je Amerika spremna da učestvuje u obnovi tih zgrada, poznatih i kao kompleks „Sutjeska“, juče je rekao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je naveo da je Grenel došao na ideju kako da zajednički da obnovimo objekat Ministarstva odbrane i Generalštaba.

Inače, ti objekti, površine od oko 50.000 kvadrata, rušeni su dva puta u NATO bombardovanju 1999. godine. Iako su ranije iznošene procene da će obnova tog kompleksa koštati oko sedam miliona evra, sagovornici Nova.rs naveli su da će ta cifra biti daleko veća.

Zgrade Generalštaba je inače prva ruševina koja je dobila status spomenika kulture. Deo stručne javnosti smatrao je da bi trebalo da bude rekonstruisana po projektu njenog arhitekte Nikole Dobrovića, a deo je zauzeo stav da je taj kompleks neupotrebljiv i da bi ga trebalo porušiti. Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda je ipak 2005. te objekte proglasio za spomenik kulture.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare