Curenje amonijaka u Pirotu Foto:Nenad Paunović

Gradski Štab za vanredne situacije grada Pirota objavio je hitno obaveštenje građanima o tome kako treba da se ponašaju u situacijama kada je došlo do curenja amonijaka i formiranja oblaka amonijaka, prenose Pirotske vesti.

„Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra. Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine.

Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone). Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam“, navodi se u obaveštenju  koje prenose Pirotskevesti.rs.

Podsetimo, danas oko 17.30 časova, na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja, kod mesta Sopotski han, došlo je do skliznuća vagona na kompoziciji terentog voza koji je vozio gas amonijak, i tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije gasa u atmosferu, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Iz MUP-a su apelovali na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje.

BONUS VIDEO: Čačak – curenje gasa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar