Foto:Shutterstock

Otrovni gas amonijak "prži", pre svega, oči i disajne puteve, a posledice trovanja mogu biti teške i trajne.

Amonijak ili azan je hemijsko jedinjenje azota i vodonika sa molekulskom formulom NH3. Pri normalnim uslovima amonijak je gas oštrog, karakterističnog mirisa, lakši od vazduha i lako rastvoran u vodi.  On je korozivan za neke materije. Glavna primena amonijaka je u proizvodnji đubriva, eksploziva i polimera. Takođe je sastojak kućnih sredstava za čišćenje.

Pročitajte još:

Međutim, amonijak je otrovan gas, a prvi simptomi trovanja su iritacija i bolovi u očima, crvenilo i iritacija sluzokože i disajnih puteva.

Trovanje može dovesti do oštećenja donjih disajnih puteva. Pacijent ima otežano disanje, kašalj, škripanje, kratak dah i pritisak oko pluća, oštećenja oka, što se manifestuje jakim suzenjem i bolom u oku. Može doći i do trajnog ili privremenog gubitka vida.

Od amonijaka strada i nervni sistem, javljaju se stanja anksioznosti i uznemirenosti, a trovanje tim gasom izaziva i jake glavobolje i mentalne poremećaje. MOže da prouzrokuje i oštećenje srca, koje se manifestuje ubrzanjem pulsa i gubitkom svesti.

Lečenje, u težim slučajevima, u bolničkim uslovima traje najmanje 20 dana.

Podsetimo, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je večeras vanrednu situaciju u tom gradu, nakon što je kod mesta Sopotski han došlo do skliznuća vagona na kompoziciji terentog voza koji je vozio gas amonijak. Tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije amonijaka u atmosferu, zbog čega je 51 osoba hospitalizovana sa simptimima trovanja, od kojih je njih sedam prebačeno u Klinički centar u Nišu.

BONUS VIDEO: Požar u napuštenoj zgradi u Bulevaru Despota Stefana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar