Foto: Printscreen FoNet/Video

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović kaže da je za izbore to da moramo imati javnost i dijalog, a da su upravo poslanici koji su delegirani ispred SNS prvaci urušavanja dijaloga i javnosti u Srbiji.

„Ovo se posebno odnosi na poslanike Đukanovića i Orlića koji su u slučaju BIRODI sa pozicije narodnih funkcionera iznostili etikete: da radimo fašistička istraživanja, odnosno da sam ja zbog učešća u Stručnoj komisiji protesta „Đilasov ekspert“. I ovo se ne dešava slučajno, jer to treba da zamagli činjenicu da Đukanoviž svojim učešćem u procesu progovaranja o primeni zakona (što je prava katastrofa!) kao partijski funkcioner urušava integritet javnih funkcija koje ima, jer je on kao predsednik skupštinskog odbora član Visokog saveta sudstva i član Državnog veća javnih tužilaca. Ovo govorim imajući u vidu član 6 Ustava Srbije koji javnim funkcionerima zabranjuje da se bave privatnim interesima, a političke partije su organizacija gde se artikulišu privatni interesi“, kaže Gavrilović i dodaje:

„Ova svojevrsna kumulacija javnih funkcija nije dobra za razvoj integriteta izbornih institucija koje su urušena, jer nekoliko ljudi odlučuje u svemu. Verujem da SNS kao stranka od 700.000 članova ima mogućnost da vrh stranke ne mora da deli među sobom sve funkcije.

Inače, dodaje Gavrilović, danas je dvogodišnjica događaja po kojem je Skupština Srbije ušla u istoriju parlamentarizma.

„Aleksandar Martinović je kao poslanik tražio reagovanje republičkog javnog tužilaštva zbog nalaza istraživanja javnog mnjenja, što je bio uvod u kampanju protiv BIRODI i mene lično koju je započeo predsednik države-stranke Aleksandar Vučić, u autorskom tekstu u Politici pod nazivom Elita i plebs. Iza tog teksta je objavljeno nekoliko tekstova koji se nisu bavili kvalitetom istraživanja, već etiketiranjem BIRODI i mene lično, a glavna etiketa je da smo glasače SNS nazvali pogrdnim imenima. Pre godinu dana sam predsedniku države-partije na Predsedništvo poslao istraživanje sa predlogom da odgovori šta je u BIRODI istraživanju različito od nalaza koje dobija od agencije koja radi istraživanja za njega, a koja je „junak“ izvestaja Saveta za borbu protiv korupcije iz 2015″, navodi Gavrilović.

Do danas, kaže nisu dobili ni zavodni broj predstavke, iako je nekolko puta komunicirao sa službom Predsedništva Republike.

„Kako bi zaštitio svoj profesionalni integritet i integritet BIRODI-a obratio sam sam se Svetskoj organizaciji za istraživanje javnog mnjenja koja je pokazala interes i zatražila BIRODI istraživanje. Sva istraživačka dokumentacija je poslata“, zaključuje Gavrilović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar