BIRODI: REM ne poštuje Poverenika, skriva podatke

Politika 18. apr. 202117:45
Podeli:
Foto: N1

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da Regulatorna agencija za elektronske medije (REM) nije postupila po rešenju Poverenika od informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, da Birou dostavi bazu podataka monitoringa izveštavanja emitera za 2019. godinu.

Poverenik je rešenjem od 3. marta naložio REM da u roku od pet dana po njegovom prijemu, dostavi tražene podatke BIRODI na mejl, kao i da u roku od deset dana izvesti Poverenika o izvršenju svoje obaveze, navodi se u saopštenju.

Neispunjavanjem obaveze koju je Poverenik u svom Rešenju naložio REM, ovo telo koje predstavlja vrhovnu vlast u oblasti elektronskih medija se opredelilo da skriva podatke iz svog monitoringa izveštavanja emitera informacije, koje je Poverenik svojim rešenjem označio kao informacije od javnog značaja, i da za to plaća kazne novcem građana Srbije.

U saopštenju se dodaje da BIRODI daje rok od sedam dana REM da svoje postupanje uskladi sa zakonima Srbije i postupi po odluci Poverenika.

Po isteku tih sedam dana, BIRODI će saopštiti koje će naredne legalne korake preduzeti kako bi REM privoleo da poštuje odluke državnih organa.

Komentari

Vaš komentar