Foto:N1

"U prethodnih nekoliko dana novinari KRIK-a bili su lično napadnuti do te mere da im je ugrožena bezbednost. Neki poslanici iznosili su klevete protiv Crte. Određene ličnosti su prozivane poimence i iznošene su poverljive informacije, što predstavlja akt direktnog zastrašivanja", saopštila je Ambasada Francuske u Beogradu.

„Profesionalni novinari, posmatrači političkog života i nevladine organizacije čine sastavni deo demokratske vladavine i doprinose uključenosti građana u politički život. U tom cilju, oni moraju da uživaju uslove rada koji im omogućavaju da obavljaju taj posao od javnog značaja, daleko od svakog političkog i medijskog pritiska“, navodi se u saopštenju.

Francuska ambasada je podsetila da su u proteklih nekoliko dana, novinari KRIK-a lično bili napadnuti do te mere da im je ugrožena bezbednost.

„Neki poslanici su se nadovezali iznoseći klevete protiv nevladinih organizacija koje se bave posmatranjem političkog života, kao što je CRTA. Određene ličnosti su prozivane poimence i iznošene su poverljive informacije, što predstavlja akt direktnog zastrašivanja koji je u suprotnosti sa principima zaštite podataka o ličnosti i što ugrožava bezbednost njenih članova“, piše u saopštenju.

Kako podseća francuska ambasada, kodeks ponašanja poslanika usvojen u decembru 2020. godine i on podvlači neophodnost da poslanici pokažu uzdržanost i vladaju se primerno.

„Osim toga, pozivamo na brzu i efektivnu primenu medijske strategije koju je Srbija usvojila kao podršku medijskom pluralizmu i poštovanju kodeksa novinarske profesije, uključujući i u radnoj grupi za bezbednost novinara“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar