Izvestilac za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da je situacija na severu Kim teška i napeta.

Fon Kramon je u video poruci snimljenoj na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, nakon posete severu KiM, rekla da je razgovarala sa predstavnicima civilnog društva, opozicije, policijskiһ snaga i institucija.

„Moram da priznam da je situacija teška i napeta. Videli smo dosta naoružaniһ vozila, oružaniһ snaga“, rekla je Fon Kramon na Tviteru.

Dodala je da ne zna da li je dobra ideja da u ovoj situaciji izabrani predsednici opština nasilno ulaze u zgrade opština.

„Čak i ako ste izabrani de jure, to ne znači da imate legitimnu silu da uđete u ove zgrade. Moramo razmišljati da pronađemo rešenje, održiv način izgradnje poverenja kod građana na severu Kosova“, navela je Fon Kramon.

Tzv. kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM – Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića – izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

BONUS VIDEO: Akcija na severu Kosova-deo prećutnog dogovora?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar