Milan Radoičić, koji je na sebe preuzeo odgovornost za oružani sukob u Banjskoj, povukao se iz kompanije “Inkop” i još namanje pet firmi i prepustio ih Zvonku i Žarku Veselinoviću. Prema rečima sagovornika Nova.rs, motiv za to bi mogla da bude procena njegovih advokata da bi sud tokom istrage mogao da mu stavi zabranu na raspolaganje imovinom. Zvanični podaci pokazuju da su samo u poslednje dve godine tri preduzeća u kojima je Radoičić bio suvlasnik ostvarila neto dobitak od oko 50 miliona evra.

Radoičić je do oružanog sukoba u Banjskoj, u kom su poginule četiri osobe, u javnosti važio za kontroverznog biznismena s Kosova koji je bio i potpredsednik Srpske liste. Već dugi niz godina sa Zvonkom i njegovim bratom Žarkom Veselinovićem vodio je više građevinskih firmi, koja se dobijale niz unosnih poslova na velikim državnim projektima, ali i od lokalnih samouprava.

Najveća među njima je “Inkop” iz Ćuprije, a preko koje je zapravo suvlasnik još pet firmi. Na sajtu Agencije za privredne registre je objavljeno da je 6. oktobra izvršena promena vlasništva i da udeo u toj kompaniji sada imaju samo braća Veselinović. Samim tim Radoičić se povukao i iz preostalih pet firmi.

Zahtev za promenu podataka o vlasništvu u Inkopu, sa pratećom dokumentacijom, dostavljen je APR-u 3. oktobra, dakle na dan kad je saslušan u Višem javnom tužilaštvu, odnosno devet dana nakon oružanog sukoba u Banjskoj.

Sve njihove firme inače su pod sankcijama SAD-a, a postavlje se pitanje zašto je Radoičić, koji je očito čovek blizak srpskim vlastima, odlučio da se povuče iz njih.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava, kaže da misli da je motiv bio sličan kao u krivičnom postupku koji se vodi protiv oca maloletnika koji je izvršio masakr i koji je hteo da raspolaže svojom imovinom, ali je sud doneo zabranu.

Vesna Rakić Vodinelić Foto:N1

“Pretpostavljam da bi Radoičić i njegovi advokati mogli da očekuju tako nešto i da je on hteo da pokloni braći Veselinović svoj deo za slučaj da sud u troku istrage donese odluku o zabrani raspolaganja imovinom. Takođe, neko bi mogao da pokrene građanski postupak za naknadu štete protiv njega. To je prva pravnička asocijacija koja mi je pala na pamet, ali ne mora da bude tako”, navodi Rakić Vodinelić za Nova.rs.

Dobit od 50 miliona evra

Većina firmi koje su do skoro bile u vlasništvu Radoičića i braće Veselinović veoma su uspešno poslovale, a prema prošlogodišnjem istraživanju NIN-a poslovni uspeh bio je toliko velik da su nadmašili čak i kompanije Miroslava Miškovića.

Uvidom u njihove finansijske izveštaje iz prethodne dve godine, samo tri njihove firme ostvarile su u tom periodu neto dobit u iznosu od oko 50 miliona evra.

Foto:Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Tako je samo “Inkop” tokom prošle i pretprošle godine bio u plusu za ukupno 32,5 miliona evra. To preduzeće je prošlu godinu završilo sa neto dobiti od oko 17,3 miliona evra, a godinu dana ranije ona je iznosila oko 15,2 miliona evra.

“Inkop” je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11 i drugih puteva po Srbiji. Sudeći po fotografijama ta firma bila je angažovana na izgradnji brzoj saobraćajnici Požarevac – Golubac, potom i Iverak – Lajkovac…

Goran Rakić, Milan Radoičić i Dalibor Jevtić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Upravo preko te kompanije Radoič je bio suvlasnik još peti firmi. Među njima je “Betonjerka Aleksinac”, koju je zajedno sa Veselinovićem kupio u septembru 2019. Kako je ranije pisao NIN, godinama ta firma nije imala prihoda, da bi bukvalno preko noći oživela i za samo tri meseca uknjižila 11 miliona dinara.

Prošle godine čista zarada “Betonjerke” iznosila je oko 88,5 miliona dinara ili oko 753.000 evra, a godinu dana ranije bila je skoro duplo manja – oko 409.000 evra. Dakle, u prethodne dve godine dobit te firme iznosila je 1,15 miliona.

Firma u Crnoj Gori

Mnogo bolje je išlo preduzeću “Novi Pazar put”, koje je na tenderima dobijalo niz unosnih poslova od gradskih i državnih institucija. Kako je pisao portal Nova.rs u martu 2021, od početka 2020. u proseku je dobijala bar jedan posao mesečno na tenderima, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač.

Ovu firmu je u više navrata angažovao grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

Samo prošle godine “Novi Pazar put” imao je dobit od oko 6,5 miliona evra, a godinu dana ranije zarada je iznosila oko 10,2 miliona evra. Dakle, za dve godine ovo preduzeće zaradilo je oko 16,7 miliona evra.
Posredno je u Radoičićevom vlasništvu bilo i preduzeće Putna izgradnja Rožaje, koja je, kako je pisao N1, ćerka firma preduzeća “Novi Pazar put”.

Na spisku “Inkopovih” firmi je i “Dolly Bell”, koja je zapravo hotel na Kopaoniku. Međutim, on ne posluje toliko dobro koliko njegove sestrinske firme. Sudeći po finansijskim izveštajima, “Dolly Bell” je bio u gubitku 2021. i 2022. i to u iznosu od oko 900.000 evra.

Radoičić je do 6. oktobra bio suvlasnik i preduzeća “Velmortrans plus” iz Ćuprije koje je prošle godine kupio sa Veselinovićem za oko pola miliona evra. Reč je o autoprevozniku, koje se formalno vodi na “Inkop”, a koje je kupljeno u vreme dok je bio u stečaju.

BONUS VIDEO Posle Radoičića, pred pravosuđem i Veselinović. Slučajnost ili ne?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare