Foto: Printscreen/Invictus.rs

Nakon što je utvrđeno da je firma Invictus Media d.o.o, koju su mediji povezivali sa SNS, sklopila još jedan ugovor za JKP Gradska čistoća vredan 15 miliona dinara, a koji podrazumeva promoedukativnu kampanju o reciklaži, vrlo je interesantno napomenuti da ova "reklamna agencija" koja je na konto marketinga sklopila dosta unosnih poslova u Srbiji - nema svoj sajt. Ili je možda bolje reći sajt je u izradi. Iako je kompanija osnovana 2012. godine.

Podsećanja radi, portal Nova.rs juče je objavio ugovor iz kojeg se vidi da je JKP Gradska čistoća za „usluge sprovođenja promoedukativne kampanje o reciklažnoj delatnosti prema idejnom rešenju vizuelnog identita reciklažne delatnosti“ sklopila posao sa firmom Invictus media d.o.o Beograd.  Vrednost ugovora iznosi 15 miliona dinara, a posao je predviđen Planom javnih nabavki za 2020. godinu.

Foto: Privatna arhiva

Ista firma je za idejno rešenje i promotivno unapređenje reciklažnih aktivnosti u Beogradu, prošle godine u junu mesecu dobila 10 miliona dinara, takođe od JKP Gradska čistoća.

JKP Gradska čistoća nije odgovorilo na pitanje Nova.rs šta ta saradnja tačno podrazumeva, a sledeći logičan korak je bio da saznamo nešto više o samoj kompaniji koja je ugovor dobila.

Ukoliko pokušavate da saznate nešto više o bilo kojoj firmi, pogotovu ako je reč o kompaniji koja dobija poslove sa državnim preduzećima, prvi logičan korak je da pregledate njihov sajt i malo istražite čime se zapravo bave, koje su poslove vodili, ko čini menadžment…

Reklamna agencija koja nema sajt 

Ako, međutim, pokušate da saznate nešto više o firmi Invictus Media d.o.o saznaćete da im je sajt „under construction“- što bi se reklo u izradi. Možete da vidite samo spisak usluga koje vam mogu pružiti. Grafički dizajn, kopirajting, društvene mreže, strateško planiranje, javni poslovi, trening, kupovina i planiranje medija, organizovanje događaja, video produkcija…

Ozbiljan spisak delatnosti… A nemaju sajt. Šta je, onda, Invictus Media d.o.o?

Na tu temu može se nešto saznati samo iz pisanja medija.

Veza sa Andrejem Vučićem i SNS 

U prvi plan ova kompanija je došla nakon što je BIRN objavio fotografiju, na kojoj je zabeležen susret brata srpskog predsednika Andreja Vučića i kontroverznog kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića i to upravo u prostorijama marketinške agencije Invictus Media, tokom predizborne kampanje 2014. godine.

Foto: Birn

Tada je utvrđeno da je Invictus media, prema evidenciji Agencije za borbu protiv korupcije, dobila 7,3 miliona dinara od SNS-a na takav način da to, mimo zakona, stranka nije navela u svojim izveštajima. Ista firma je u prethodnim godinama dobila niz državnih poslova od Pošte Srbije, Telekoma Srbije i Državne lutrije Srbije, a pored toga pravila je i veb-sajt Skupštine Grada Beograda.

Kasnije su se mediji bavili „ličnom kartom“ ove firme, pa su pisali da je reč o kompaniji koja je osnovana 2012. godini, gde je udeo od 50 odsto godinama imao biznismen Ognjen Oliverić.
On je i direktor firme Borbeni složeni sistemi čiji je osnivač Jugoimport SDPR. Oliverić je u januaru 2014. godine izabran, zajedno sa Andrejem Vučićem, za člana Predsedništva KK Crvena zvezda, a iz Zvezde su i otišli zajedno već u junu iste godine, kada je i iz UO kluba otišao i brat ministra finansija Predrag Mali.

Unosni poslovi sa državnim preduzećima 

Inviktus medija, čiji je danas vlasnik i direktor Nemanja Milutinović, naknadno je sklopila brojne unosne poslove, a među klijentima ove reklamne agencije su Beograd na vodi, Telekom Srbija, Poštanska štedionica, PMC inženjering, NIS, Državna lutrija Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje…

Milutinović je ranije bio šef kancelarije mađarske trgovačke kuće u Beogradu, a zatim je izabran za počasnog konzula Mađarske u Beogradu.

To vodi do sledećeg unosnog posla – saradnje sa predstavništvom Hepe za Balkan.

Poslovanje sa Mađarima 

Na sajtu Hepe jasno piše:

„Predstavništvo HEPE za Balkan je otvoreno 2019. godine sa ciljem da poboljša mađarsku trgovinu i diversifikuje spoljno-ekonomske odnose Mađarske. Naš glavni zadatak je promocija izvoza mađarskih proizvoda, usluga i kapitala. Kancelarija za Balkan je ovlašćena od strane mađarske vlade da pronalazi potencijalne mađarske investitore i izvoznike i predstavnik je agencije za promociju mađarskog izvoza- HEPA za Srbiju, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo. Naše predstavnišvo se nalazi u Beogradu, Srbiji, sa partnerskim kancelarijama u Skoplju, Severnoj Makedoniji i Podgorici, Crnoj Gori. Poslove HEPA kancelarije za Balkan u Beogradu obavlja Invictus Media d.o.o., u Severnoj Makedoniji Ekoclub dooel, a u Crnoj Gori COMP-COMERC d.o.o“.

Foto: hepabalkan.com

Mediji su kasnije navodili da su pomenute firme radile po sledećim cenovnicima: „Invictus media“ u Srbiji za 1,7 miliona forinti mesečno, „Comp Comerc“ u Crnoj Gori za milion forinti mesečno i „Eko Club“ u Makedoniji za 1,4 miliona forinti mesečno.

Invictus media spominjala se i u izveštajima o troškovima opština u Srbiji. Na konkursu Opštine Apatin za sufinansiranje medijskih sadržaja, polovina predviđenog novca otišla je televiziji i portalu u vlasništvu šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke u apatinskoj skupštini i bivšeg poverenika te stranke za Apatin, Ilije Bursaća. Invictus media dobila je ovom prilikom 300.000 dinara.

Deo tog novca moglo bi, samo kao predlog, biti uloženo u izradu sajta…

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar