Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

“Cilj nam je da međustranački dijalog završimo mnogo pre predstojećih izbora, kako bi ostalo dovoljno vremena za sprovođenje neophodnih zakonskih i drugih promena u izbornim uslovima. U aprilu i početkom maja planiramo onlajn sastanak sa Vladom, reprezentativnim parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama”, navodi za Nova.rs Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, koja je deo posredničkog tima EP u međunastranačkom dijalogu.

Izjavili ste da međustranački dijalog uživo neće početi pre leta, odnosno posle godišnjih odmora. Zašto se toliko čeka na pregovore?

Na žalost, mandat Evropskog parlamenta, koji ne dozvoljava službena putovanja u međunarodne misije, ne predviđa nikakve izuzetke. Verujete mi kad kažem da bi svi mi voleli da putujemo u Beograd i nastavimo naše sastanke sa srpskim kolegama na terenu. Međutim, to ne znači da mi odlažemo proces održavanjem konsultacija onlajn. Počeli smo sledeću rundu dijaloga početkom marta, kad smo se sreli sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, a u aprilu i početkom maja planiramo onlajn sastanak sa Vladom, reprezentativnim vanparlamentarnim i parlamentarnim strankama.

Da pojasnim, čim putovanja budu ponovo dozvoljena, bićemo u avionu za Beograd. Ja mogu samo da se nadam da će to biti na leto.

Da li su vas predstavnici opozicije obavestili da neće učestvovati u tom dijalogu, ako počne u septembru?

Dijalog je formalno počeo sastankom sa predsednikom Skupštine. U međuvremenu smo stupili u kontakt sa svima u Srbiji koji žele da učestvuju u dijalogu i odredili vremenske okvire, koji tek treba da budu odobreni. Naš cilj je da sa svima njima završimo prvu rundu konsultacija do kraja maja. Planiramo da se formalno sastanemo sa opozicionim blokom krajem aprila, početkom maja.

Da li ste svesni da može da se desi da deo opozicije bojkotuje i naredne izbore, jer smatraju da pregovori u septembru ne daju dovoljno vremena da se bilo šta uradi?

Potpuno razumemo da ćemo morati da budemo veoma efikasni i naš cilj je da zaključimo međustranački dijalog mnogo pre predstojećih izbora, kako bi ostalo dovoljno vremena za sprovođenje neophodnih zakonskih i drugih promena u izbornim uslovima i njihovu primenu u praksi, kako bi bili stvoreni jednaki uslovi uoči izbora. Moramo blisko da sarađujemo, jer verujem da delimo isti cilj – da postignemo veći politički pluralizam i obezbedimo izbore koji su više fer, slobodniji i demokratičniji za sve, uključujući bojkot opoziciju.

Kako gledate na najavu predstavnika vlasti da će da otpočnu pregovore sa onima koji neće da pregovaraju uz posredstvo Evropskog parlamenta? Da li je to po vama sabotiranje, odnosno razvodnjavanje dijaloga kojim će EP da posreduje?

EP pozdravlja sve koji žele da učestvuju u dijalogu i koji dele isti cilj. Treba nam snažna posvećenost proevropskih snaga u Srbiji kako bismo postigli neophodna poboljšanja. Dijalog će biti usredsređen na razvoj političke kulture i demokratskog diskursa među političkim protivnicima i olakšaće dijalog između vladajuće većine i opozicije (izvan parlamenta) kako bi se postigao konsenzus o pitanjima vezanim za izbore. Šta god da se paralelno događa, ne mogu da komentarišem, jer zvanično nismo umešani u to.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)