Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Tanja Fajon, predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, navodi za Nova.rs da još nisu dobili odgovor od novoimenovanog predsednika Skupštine Srbije, a povodom pisma koji su mu uputila ona i Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju o neophodnosti obnavljanja međustranačkog dijaloga.

Fajon je ranije izjavila da je zajedno sa Bilčikom uputila pismo Dačiću i navela da se nada da će se uskoro sastati sa njim da bi razmotrili dalje korake radi uspostavljanja međustranačkog dijaloga.

Ona je navela da će brzina kojom će se odvijati međustranački dijalog „biti zajednički određena uzimajući u obzir potrebe društva Srbije i vanrednih uslova zbog pandemije“.

List „Danas“ je ranije objavio da će Evropski parlament uputiti uskoro dva pisma predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću, sa pozivom da što pre bude nastavljen dijalog vlasti i opozicije u Srbiji o unapređenju izbornih uslova.

Кako je navedeno, Dačiću će najpre stići pismo predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija, a potom i pismo predsednice Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, Tanje Fajon i izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika, što je i učinjeno.

„Pored čestitki šefu srpskog parlamenta na izboru, u pismima evroparlamentaraca biće sadržan poziv Dačiću da se što pre bude moguće, nastavi dijalog vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, uz posredovanje EP. Da bi takve diskusije otpočele, biće nužno da Dačić u ime Skupštine Srbije, sa Evropskim palamentom potpiše sporazum kojim se dozvoljava posrednička uloga EP“, preneo je Danas.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar