Hašim Tači i Kadri Veselji Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kako javljaju mediji u Prištini, pripadnici EULEX policije sprovode raciju u kući bivšeg kosovskog predsednika, Hašima Tačija, lidera PDK KAdrija Veseljija.

Kako prenosi Kossev, da se akcije Specijalizovanog tužilaštva uz saradnju Euleksa i Kosovske policije zaista i odvija, potvrdili su i iz Specijalizovanih veća, ali više detalja nije saopšteno.

Tači se juče dobrovoljno predao Euleksu nakon obaveštenja o potvrđivanju optužnice za ratne zločine od strane Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

S druge strane, navode o pretresu kuće Kadrija Veseljija prenosi Gazeta Express.

Koha je javila da je sproveden pretres i u kancelarijama njihove stranke u Prištini, ali je Euleks to demantovao.

Juče je Specijalizovano tužilaštvo potvrdilo optužnicu protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Sva četvorica nalaze se na istoj optužnici i terete se za „nezakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode“, „surovo postupanje“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“. Prema navodima u optužnici, oni su ova krivična dela vršili kao uruženi zločinački poduhvat sproveden najranije od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Seljimi i Veselji samo su objavili da je optužnica protiv njih potvrđena i predali se organima EULEX-a juče ujutru, dok je Jakup Krasnići uhapšen nakon desetočasovnog pretresa u sredu i iste večeri prebačen u Hag.

Tači je juče, na konferenciji na kojoj je saopštio da je obavešten o potvrđivanju optužnice protiv njega, ujedno i podneo ostavku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar