evrospka unija
Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je kasno sinoć objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.

Kako prenosi Kossev, portparol EU Pater Stano u izjavi za prištinsku Gazetu Express kazao je da ovaj dokument ne održava stavove Evropske unije.

Tvrdi da on nije dostavljen ni izaslaniku EU za dijalog, Miroslavu Lajčaku, kao ni visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepu Borelju.

„Navodni dokument ne odražava stavove EU i nisu ga dobili ni specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak, kao ni visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljne poslove, Žozep Borelj“, rekao je Stano za Express.

Podsetimo, prištinska Koha objavila je kasno sinoć navodni non pejper Nemačke i Francuske za rešenje kosovskog pitanja.

Dokument podrazumeva ukratko – „nezavisne, suverene, jednake države sa svojim međunarodnim granicama/pogranicama“, a „prema međunarodnom pravu“.

Na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Autonomni okrug Severno Kosovo obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.

Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Prema ovom dokumentu, zaštićena područja treba da uključe više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti.

Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, dužna je da „neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Koha Ditore je naglasila da nije uspela da za autentičnost ovog non pejpera dobije potvrdu, ali „neke diplomate sa kojima je Koha kontaktirala, manje-više su potvrdile da su tačke spomenute u njemu u skladu sa onim za šta se očekuje da se razgovara u dijalogu“.

Demantiji o tome da su Francuska i Nemačka autori ovakvog dokumenta uputili su još jutros nemačka, a potom i francuska ambasada na Kosovu.

O non pejperu je danas govorio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Kaže da on nije izbačen tek tako, da je moguće da ga je pisala „fantastično upućena žena“, ali i da je za Srbiju nezavisnost i priznanje Kosova neprihvatljivo.

„Mnogo stvari je urađeno unutra koje bi se Srbima dopale, a onda jedna ključna stvar, a to je priznanje nezavisnog Kosova koje je užasno za Srbe, tako da evo vam Srbi 90 posto stvari i 80 posto stvari koje su manje važne, a najvažniju stvar – vi morate da isporučite nama“, kazao je Vučić.

Srpska strana će tek da analizira političke motive koji stoje iza ovakvog dokumenta, odnosno kakva se poruka šalje srpskoj, a kakva kosovskoj strani, najavio je predsednik, ali i dodao da on ne sme da se podcenjuje.

Navodni non pejper izašao je u javnost u danu kada je najavljen datum nastavka dijaloga – 11. maj, nakon završene posete predsednika Srbije Briselu, ali i uoči samog odlaska kosovskog premijera Aljbina Kurtija u prestonicu EU.

Ovo je drugi non pejper koji se pojavljuje u drugoj polovini aprila, a koji pokreće talas reakcija u regionu. Na slovenačkom portalu „Necenzurisano“ 15. aprila pojavio se nonpejper o odvajanju RS i pripajanju Srbiji i ujedinjenju Kosova i Albanije, koji je, navodno upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel, a što danima demantuju i evropski i slovenački zvaničnici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar