Foto:Shutterstock

Posle nemačkog ambasadora Jorna Roda koji je demantovao postojanje non-pejpera o Kosovu, oglasila se i francuska ambasada, sličnim saopštenjem.

„Francuska i Nemačka nisu izvorno iza tvrdnji o francusko-nemačkom non-pejperu koje je danas objavila Koha Ditore. U potpunosti koristimo posredovanje EU i pozdravljamo napore koje je u tom smislu preduzeo Specijalni predstavnik zadužen za dijalog“, piše u saopštenju francuske ambasade u Prištini.

„Takozvani nemačko-francuski papir, koji je objavila Koha Ditore je lažna vest! Možda postoji papir ali sigurno to nije nemačko-francuski. Naša puna podrška je za dijalog koji predvodi EU i koji predvodi Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, kako je naglasio i nemački ministar spoljnih poslova prošlog četvrtka u Prištini“, oglasio se prethodno i nemački ambasador u Prištini Jorn Rode (Jörn Rohde).

Demantiji stižu jutro nakon što je kasno sinoć Koha Ditore objavila ekskluzivnu vest sa skeniranim dokumentima o navodnom non pejperu Nemačke i Francuske za rešenje Kosova.

Navodni dokument podrazumeva ukratko uzajamno priznanje „teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnost druge strane“, a „prema međunarodnom pravu“.

Na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Autonomni okrug Severno Kosovo obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.

Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Prema ovom dokumentu, zaštićena područja treba da uključe više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti.

Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, dužna je da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Koha Ditore je naglasila da nije uspela da za autentičnost ovog non pejpera dobije potvrdu, ali „neke diplomate sa kojima je Koha kontaktirala manje-više su potvrdile da su tačke spomenute u njemu u skladu sa onim za šta se očekuje da se razgovara u dijalogu“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar