Foto: N1

Deo u rezoluciji Evropskog parlamenta u kojem je Srbija pohvaljena odnosi se na dijalog Beograda i Prištine. Tako je u ovom dokumentu pozdravljeno aktivno i konstruktivno učešće Beograda u dijalogu, kao i sprovođenje dogovorenih obaveza prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pohvale zbog primene dogovorenog od pre osam godina za predsednika Srbije nisu bile dovoljne. Naljutio se što Evropski parlament Kosovo naziva državom, pa će, kaže, nastaviti da delegitimiše državnost Kosova.

„I u inat Evropskom parlamentu. I ništa mi ne mogu“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sa druge strane iz Prištine se stalno mogu čuti poruke da sporazum sa Beogradom treba da rezultira međusobnim priznanjem. Stoga je pitanje kuda ide proces pregovora u novom mandatu Miroslava Lajčaka od godinu i po dana?

„Ni Prištini ni Beogradu nije stalo toliko do dijaloga. Mislim da su svi principi sa kojima istupaju, odnosno pogotovo sada nova vlada predvođena Kurtijem, mislim da u startu jesu neprihvatljivi za Srbiju i kao takvi imaju verovatno cilj da prolongiraju nastavak dijaloga ili da ga dodatno oslabe“, kaže Marko Rakić iz nevladine organizacije „Link“ iz Kosovske Mitrovice.

„Mislim da smo mi vrlo daleko od bilo kakvog sporazuma, jer je situacija na Kosovu kompleksnija negoli u Srbiji i samo potpisivanje sporazuma bi, eventualno sadržalo mnoge stavke koje opterećuju ovaj dijalog. Jedna od njih je, takođe, i Zajednica srpskih opština, za koju je Kurti eksplicitno izjavio da bukvalno ne dolazi u obzir“, napominje direktor „Foruma za razvoj i multietničku saradnju“ iz Gračanice Dejan Radivojević.

POGLEDAJTE JOŠ:

A Evropski parlament je, pak, pozvao da se dogovor o Zajednici primeni.

Oba sagovornika misle da će teško doći do napretka u dijalogu bez pritiska sa strane, odnosno Amerike i Evrope.

Rakić kaže da Vučiću, za sada, na ruku ide način upravljanja epidemijom – nametanje regionalnih tema, poput vakcinacije i Mini šengena.

„Kurtiju je sada prioritet taj da uspe, odnosno da vrati temu ujedinjenja sa Albanijom, što naravno nama Srbima sa severa Kosova izaziva određenu dozu straha i naravno dodatno produbljuje nepoverenje ljudi u institucije Prištine“, smatra Rakić.

Radivojević ukazuje i na teme koje bi trebalo da budu rešene, poput ekonomske održivosti i povratka Srba na Kosovo. Podseća i na dogovore iz Vašingtona koje su potpisali Vučić i Hoti, čiju reviziju najavljuje novi kosovski premijer.

„Postoje neka nepisana pravila da dogovori ili ugovori koji su potpisani u prethodnim vladama budu ispunjeni, međutim, to je ona, da kažem eksplicitna strana Kurtija gde možemo da očekujemo neočekivano“, ocenjuje Radivojević.

Radi izbegavanja neočekivanog, Evropski parlament poziva kosovsku i srpski vladu da se suzdrže od radnji koje bi ugrozile konstruktivan dijalog. Suzdržavanje im do sada nije baš najbolje išlo.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar