Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će u odnosima sa Srbijom pitanje nestalih biti prioritet.

„Nesumnjivo smo u našem odnosu sa Srbijom dali prioritet pitanju nestalih osoba i zločinima počinjenim tokom rata, jer ne možemo imati budućnost, mir, pravdu i napredak ako se ne pozabavimo ovim jezivim zločinima počinjenim nad našim narodom“, rekao je Kurti tokom obilaska memorijalnog centra u Velikoj Kruši u opštini Orahovac.

Prema podacima kosovskih vlasti „selo Velika Kruša bilo je jedno od naselja koje je najviše pogođeno ratom na Kosovu 1998-1999. godine, u akciji policije i vojnih snaga SRJ koja je trajala od 25. do 27 marta 1999 godine ubijeno je 243 stanovnika sela, a još 64 osoba iz ovog sela vodi se kao nestalo“.

Kandidat za predsednika Kosova, Vjosa Osmani, je u Velikoj Kruši rekla da „trajni mir, kao i sloboda i nezavisnost Kosova nemaju smisla bez pravde za žrtve srpskog genocidnog režima“.

Rešavanje sudbine nestalih osoba jedna je od tačaka sporazuma za normalizaciju ekonomskih odnosa, koji su 4. septembra 2020. godine u Vašingtonu potpisali bivši kosovski premijer Abdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pitanje nestalih lica je i na dnevnom redu dijaloga za normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar