Foto: Arhiva/Printscreen/YouTube

Snimak ultradesničara koji po apatinskim ulicama vijaju somborske taksiste koji prevoze migrante iz obližnjeg prihvatilišta do ovog pograničnog mesta sa Hrvatskom, ustalasao je javnost i u etar ponovo vinuo neformalne ultradesničarske grupacije koje su poslednjih godina nikle u Srbiji i koje su ostale upamćene po maltretiranju migranata u Beogradu, Novom Sadu, ali i marševima i patroliranjem po manjim vojvođanskim gradovima , gde su na njihovoj meti bile manje grupe migranata.

Talibani“, „Go home“, „džihadisti“, „glavoseče“ samo su neke pogrdne uvrede kojima su migranti koji se trenutno nalaze u Srbiji izloženi svakodnevno na ulici i u gradskom prevozu, a posebno u prigradskom gde se nalaze prihvatni centri. U autobusima i na ulicama često je dolazilo do svađa građana i migranata što su određene grupe počele da koriste okupljajući oko sebe veliki broj istomišljenika, kobajagi zabrinutih da migranti sprovode pakleni plan islamizacije Srbije i Evrope.

Foto: Printscreen/Nova.rs

Grupe su nicale kao pečurke posle kiše, a ekspanzija je usledila pre par godina kada su susedne zemlje Hrvatska i Mađarska blokirale svaku mogućnost da se ilegalno pređe granica. Tada i započinje okupljanje velikog broja migranata u pograničnim područjima, što je dovelo do sukoba sa lokalnim meštanima koji su se žalili na krađe i upade u kuće. Iako je policija upregla sve snage da zavede red, mali deo preostalog prostora iskoristile su  ultradesničarske organizacije poput „Narodnih patrola, „Levijatana“, „Srbske časti“, koje su videle priliku za svojih pet minuta promocije. Oni „rade“ na rešavanju migrantskog pitanja, jer je to prema njihovom svetonazoru  pitanje svih pitanja.

Neke od tih organizacija izašle su na izbore i dobile manje glasova, nego što je bilo skupljeno potpisa za njihovu kampanju.

Foto: Printscreen/Youtube

Narodne patrole

Za ovu ultradesničarsku organizaciju čulo se u februaru ove godine kada su sproveli konkretnu akciju na beogradskim ulicama gde su na meti bili migranti. Ono što je poznato je da iza ovog pokreta stoji organizacija “Nema predaje Kosova i Metohije”, koju predvodi bivši košarkaš i jedan od osnivača, ali i nekadašnji potpredsednik Srpskog sabora Zavetnici, Damjan Knežević. Damjan Knežević je sa društvenim angažmanom nastavio i posle izlaska iz Zavetnika 2014. godine, a poznat je kao jedan od organizatora Vidovdanskog protesta 2018. ali i okupljanja protiv NATO, kao i potpisivanja peticija kojima se zabranjuje rad nevladinih organizacija koje se finansiraju iz inostranstva – po uzoru na zakon koji je doneo ruski predsednik Vladimir Putin. Ovaj pokret i njegov  osnivač objavili su snimak koji je nastao u Beogradu na Zelenom vencu, parku kod Ekonomskog fakulteta, BAS-a i bivše Železničke stanice, gde je manja grupa momaka presretala na ulici migrante i poručivala im da se sklone sa ulice, jer njihovo prisustvo može biti opasno po njihovu egzistenciju.

 

Knežević je posle objave snimaka patrole Zelenim vencem dobio poziv da se u svojsvu građanina javi u sedište Policije za grad Beograd, ali javnost nije saznala ishod tog razgovora. Podršku Kneževiću preko društvenih mreža dala je tad i doktorka Jovana Stojković, predsednica pokreta “Živim za Srbiju”, koja je poznata i kao oštar protivnik vakcinisanja dece MMR vakcinom. Protiv nje nekoliko lekara pokrenulo je i sudske parnice zbog “antivakserskog” stava. Među onima, koji su pružili podršku Kneževiću je i Goran Davidović zvani Firer, vođa zabranjene organizacije Nacionalni stroj, za koju sam Davidović često kaže i da nikad nije postojala.

Ovaj pokret stajao je i iza protesta koji je održan u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije uoči proglašenja vanrednog stanja i pandemije korona virusa. Tad su se mogle čuti parole :“Nećemo migrante“, „Srbija Srbima“, „Migrantima ograde, građanima sloboda“. Veća grupa okupljenih je zatim krenula u protestnu šetnju niz Nemanjinu ulicu i preko Savskog trga u Karađorđevu i onda lokalnim ulicama do Miksališta, mesta gde se migranti okupljaju. Tad je bila bačena i cigla na kancelariju Komesarijata za izbegla i raseljena lica koji se bave migrantima. Okupljeni su zahtevali da država zaustavi migrante i najavili da će u narednom periodu nastaviti prostest i u ostalim gradovima Srbije, međutim pandemija koronavirusa je to stopirala.

Sedam meseci kasnije ponovo se čulo za ovaj pokret i to u Apatinu. Snimak pretnji taksistima postavio je, navodno, Đurađ Zorić, koji se fotografijom na svom profilu deklariše kao pripadnik samozvane “Narodne patrole”

Levijatan

I ova ultradesničarska organizacija ima negativan stav prema migrantima koji su bili u njihovom fokusu poslednjih par meseci jer je jedan njihov član osuđen na osam meseci zatvora jer je revolitran upao automobilom u migrantski centar u Obrenovcu. Dalji incident sprečili su vojska i policija koji su u maju obezbeđivali ovaj centar. U znak podrške uhapšenom članu ovaj pokret je organizovao protest ispred migrantskog centra, koji se nalazi u bivšoj kasarni „Bora Marković.“

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Za Levijatan se prvi put u javnosti čulo 2015. Za sebe su govorili da su pokret koji se bavi lečenjem i spasavanjem ugroženih i zlostavljanih životinja. Međutim, ono što je celu priču činilo poprilično neuverljivim bio je njihov stil delovanja i povezivanje sa nekim neonacističkim grupama. Zbog akcija spasavanja životinja, koje su bile na ivici zakona, krajem 2018. po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, usled postojanja sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti, priveden bio lider ovog pokreta, Pavle Bihali.

Kako je tada MUP naveo, on je, zajedno sa Aleksandrom Buhancem, takođe članom Levijatana, preko društvenih mreža pretio jednom azilu za pse.  Agresivnost, pretnje i ugrožavanje bezbednosti drugih lica, bio je narativ kojim se članovi ovog pokreta neretko služe. Vizuelni identitet ove organizacije, koja se bori protiv nasilja nad životinjama, čini crna odeća i logo boksera sa kandžama. Njihovi članovi koriste i simbole koji nalikuju onima iz Trećeg Rajha. Tome svedoči i fotografija, objavljena pre godinu dana na društvenim mrežama, na kojoj poziraju četvorica članova ovog pokreta, a gde jedan od njih na svojim leđima nosi amblem sličan onom koji se koristio u nacističkoj Nemačkoj.

Na meti njihovog pokreta osim Roma su i Migranti. U javnosti je odjeknuo slučaj na dan kad je bilo vanredno stanje Obrenovčanin Filip Radovanović  kolima probio ogradu migrantskog centra u Obrenovcu, što je sve vreme emitovao uživo na svom Fejsbuk profilu. U trenutku kada se kolima zaletao ka migrantskom centru, Radovanović je svojim pratiocima pokušao da objasni šta ga je izazvalo na ovaj nasilnički čin.

„Ne želim da moju devojku napadaju migranti, ne želim da gledam ljude koji beže u svom gradu, ne želim da ih gledam, ne želim muslimansku državu, ne želim ovo da trpim. Kazna će da bude velika, sigurno „, vikao je Filip dok je vozio.

Filip Radovanović (23) sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Osnovnim tužilaštvom kojim je osuđen na osam meseci zatvora. Nedelju dana kasnije u znak podrške svom članu, Levijatan i  pripadnici drugih ultradesničarskih pokreta su tad rekli da su se ispred migrantskog centra okupili kako bi podržali uhapšenog Radovanovića i da ukažu na problem migrantske politike u Srbiji. Oni su poručili da Radovanović nije terorista, kao i da je samo “emotivno reagovao”.

 

Srbska čast

Ova organizacija nastala je u Nišu ali ima ogranak i u Republici Srpskoj. Postali su poznati zahvaljujući vođi Bojanu Stojkoviću, koji je postao poznat zahvaljujući svojim bicepsima i tricepsima i slikanjem na instagramu sa čebetom u obliku zastave Srbije, ali i sa raznih druženja. Ova organizacija je poznata i po tome što svakog 9. januara učestvuje u paradi koja se na Dan RS održava u Banjaluci.  Pojedini zvaničnici i mediji okarakterisali su ovu organizaciju kao paravojnu, dok njeni predstavnici u RS tvrde da se bave humanitarnim radom.

Za razliku od prethodna dva pokreta koji su delovali na terenu, migrantima se bavila i Srbska čast doduše preko društvenih mreža gde su često širili neproverene vesti i glasine o njihovim paklenima planovima da osvoje Srbiju. Povod je bila vest da će avganistanska porodica Nuri dobiti srpsko držaljanstvo i da je to uvod u praksu da svi migranti sa Bliskog istoka dobiju srpski pasoš.

Međutim, ispostavilo se da je u putanju reciklirana vest iz 2018. godine koja je na Fejsbuk stranici Srbska čast podeljena je gotovo 7500 puta i ima više 4500 komentara. Ipak, administratori i pratioci stranice Srbska čast mogli su da odahnu, jer, kako je za FakeNews Tragač pisao u aprilu ove godine „porodica Nuri je 2019. napustila Srbiju. Dobili su poziv od rođaka da odu u Švajcarsku i otišli su“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare