Foto: Nova.rs

Nakon što su pripadnici pokreta "Levijatan" objavili "herojski snimak" u kom spasavaju stafordskog terijera iz kandži vlasnika zlostavljača koji ga pripremaju za krvoločne borbe, na društvenim mrežama oglasila se grupa građana koja tvrdi da je u pitanju notorna laž i da je 20 pripadnika ove organizacije, "izvršilo rasistički napad" na romsku porodicu Garip sa Dorćola, i da su, uz najgore uvrede i pretnje otmicom i smrću, ukrali jednog psa iz dvorišta.

Uznemirujući apel o ovom događaju podelio je na svom Fejsbuku Beograđanin Filip Otović Višnjić, koji tvrdi da su pripadnici pokreta Levijatan upali na posed njegovih maloletnih komšija, romske porodice Garip, i oteli im psa rase „staford“, optužujući ih da ga pripremaju za krvoločne borbe pasa.

Reporteri portala Nova rs. uputili su se juče u Dunavsku ulicu na Dorćolu, kako bi proverili šta se tačno dogodilo.

Kuća porodice Garip, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Do porodice Garip su nas odveli Bojan Savić iz Građanske patrole, reditelj Kosta Ristić, kao i njihov komšija i autor apela na Fejsbuku Filip Otović Višnjić. Da bi svima bilo jasnije zašto je njih trojicu posebno uznemirio i pogodio ovaj događaj, a potom i naterao da alarmiraju javnost, najpre bismo morali da kažemo nešto više o romskoj porodici Garip.

U pitanju su trojica maloletnih dečaka i jedna devojčica, koji u teškim uslovima odrastaju bez majke i pored bolesnog i nepokretnog oca. Ako se ljubiteljima filma već ova informacija učinila poznatom, to nije slučajno, jer se radi o onoj istoj deci Kristijanu, Ediju, Emranu i Sunit, akterima filma “Banditi u potrazi za mamom”, koji je režirao upravo Kosta Ristić. Mladi reditelj je na prošlogodišnjem Festu dobio nagradu za ovaj film, a uručio mu je lično proslavljeni reditelj Goran Paskaljević.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Njih trojica su nas doveli do dvorišta u Dunavskoj ulici, tik pored pruge. Dočekao nas je lavež pasa, a potom se nekoliko raščupanih glava promolilo iz trošne kartonske straćare. Sa velikom osmesima na licu, ali i vidljivom tugom u očima, istrčali su napolje, gotovo bosi. Oko njih su se skupili psi, mešanci koji, po svemu sudeći, nisu zanimali „spasioce“ iz pokreta Levijatan.

Deca Garip, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Volimo životinje, ceo život ih gajimo i hranimo! Nismo očekivali da ovako nešto može da se desi. Samo su nam upali u dvorište. Psovali su i pretili da će da odvedu i jednog od nas. Psovali su nam majku cigansku i tražili da im dovedemo staforda koga su potom odveli.“, rekli su dečaci iz porodice Garip.

Ovoj porodici godinama unazad pomažu mnogi Dorćolci kojima je poznata njihova potresna porodična priča. Kako tvrde naši sagovornici koji su nas odveli do njih, oni su veliki ljubitelji životinja, a u svom skromnom domaćinstvu očuvali su na desetine pasa i mačaka, sa kojima su delili sve što su i oni imali.

Dečaci Garip, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Volim staforde, to mi je omiljena rasa. Nikad nisam pomislio da ga iskorišćavcam za borbe, a kamoli da neko može ovako da mi ga otme… Jedva čekam da mi ga vrate“, kaže on.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na reči ovog tužnog mališana, odmah se nadovezao Savić.

Bojan Savić iz Građanske patrole, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

 

„Levijatan je upao na posed ove porodice koji su dobili od opštine na korišćenje i pod lažnim optužbama da se bave  pripremama pasa za borbe, oduzeo im psa rase staford. Pripadnici pokreta su prekršili više članova zakona među kojima su: kršenje pravila o vanrednoj situaciji – da ne sme biti grupe sa više od dvoje ljudi, (a njih je bilo 20), upad na tuđi posed, upad u stambeni objekat, nasilničko ponašanje, pokušaj protipravnog lišavanja slobode maloletnog lica, iznudu i razbojništvo“, kaže Savić.

Prilog o ovom događaju on je objavio na svom Jutjub kanalu. Ubrzo je počeo da dobija preteće poruke da se pripadnici pokreta Levijatan raspituju o njemu.

„Dobio sam informaciju da se na mene sprema napad, kao i da se ti iz Levijatana raspituju za sve ljude koji su komentarisali moj prilog. Slučaj ću odmah prijaviti policiji, a istovremeno ću podneti krivičnu prijavu zbog krađe psa“ kaže naš sagovornik i dodaje:

„Po svim navedenim tačkama će biti podneta krivična prijava. Cilj svega je da se povrati narušeni ugled maloletnika i da im se što pre vrati protivzakonito oduzet pas.“

Reditelj filma Kosta Ristić, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Reditelj filma „Banditi u potrazi za mamom“, Kosta Ristić, sa puno žara i želje da istera pravdu za ove mališane, ispričao  nam je koliko su ova deca voljena i koliko im je nepravde u životu naneto.

„Njima je kuća ilegalno srušena, maltretiraju ih dalje. Ceo kraj se družio sa njima, svi su se družili, oni su voljeni klinci. Ono što mene najviše povređuje… Zvao sam predsednika opštine, jer oni imaju bolesnog oca, sada su skroz izolovani, da vidim kako možemo da im pomognemo, a na sve to su došli iz Levijatana i oteli im psa! Oni su divna deca, ja sam svedok njihovog odrastanja, oni su nam svima inspiracija, jer se bore, oni su mali genijalci. Njihova borba je legendarna“, kaže Kosta Ristić.

Deca Garip sa nepokretnim ocem, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako kažu naši sagovornici, deca Garip i njihov otac su živeli u obližnjoj Ulici braće Baruh. Taman kada su iole sredili kuću, ubacili frižider, parket, došao je investitor, srušio im kuću, podigao tu hostel, a njih preselio pored pruge.

„Strašno je to što su im uradili. Sve to je velika nepravda, a sada im i životinje oduzimaju. Toliko toga bih hteo da kažem, ali ne znam više odakle da krenem… Oni ne mogu da idu u školu, dajte samo da izguraju osnovnu školu, samo osam razreda da pređu. Njihov otac se zalaže za to da završe školu, ali šta on čovek može, invalid, sam se brine o njima. Mi nismo snimali film o njima iz humanitarnih razloga, već zato što su oni mali genijalci.“

Bojan Savić i Kosta Ristić, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Ja sam još uvek bio student, godinama sam bio sa njima, a onda sam snimio dugometražni film. Nas petoro smo to sami uradili, godinama smo radili. Oni su slušali tekst, bili na snimanju, oni su genijalci, a onda su ovi došli da im otmu psa!

Fotografija sa snimanja filma „Banditi u potrazi za mamom“, Kristijan i štene koje je odgajio, Foto: Privatna arhiva

„Pa oni su te životinje nosili sa sobom na snimanja, koliko ih vole. A onda su im iz Levijatana, ovi koji imaju fašističku prošlost, ti isti za koje se zna da su dileri droge oduzeli mezimca!“, kaže Kosta i dodaje:

Kuća Garipa, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„To što iz pokreta Levijatan rade siromašnim i nemoćnim ljudima, to kako ih maltretiraju, je potpuni užas! Otimaju ljudima životinje bez ikakvog dokaza da ih maltretiraju. Ja sam živi svedok da deca Garip nisu pripremala psa za borbe, ja sam svedok da su oni cvet u kamenu!“

Filip Otović Višnjić, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Njihov komšija, Filip Otović Višnjić se nadovezao na priču i takođe potvrdio da je svedok da deca Garip nisu pripremala psa za borbu i da gaje životinje iz čiste ljubavi.

„Porodica Garip bili su meta napada nacista, robijaša i narkomana iz sekte Levijatan. Dva puna kombija rasista je smoglo hrabrost da u „opasnoj akciji“ napadne tri deteta od 16, 14 i 13 godina i njihovog oca, nepokretnog bolesnog starca. Sve su to objavili na svojim mrežama, a  na kraju snimka, u delu u kojem se ne čuje zvuk, oni im psuju majku cigansku i prete da će ih sve pobiti. Sumanuta je teza o „borbama pasa“, koja služi da kod lakovernih zamaskira ovaj čin vođen isključivo rasizmom i sadizmom. Porodicu Garip znam šest godina i znam da su sa ljubavlju odgajali desetine štenaca i mačića koje su nalazili na ulici“, kaže naš sagovornik.

 

Foto: Facebook/Filip Otovic Visnjic