Studija Rudarskog fakulteta otkriva: Rio Tinto će nas uništavati do kraja veka

Društvo 29. nov. 202118:17 > 19:07
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Redakcija "Nove" imala je uvid u "Studiju izvodljivosti podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora jadar“ koju je za "Rio Sava Exploration" (Rio Tinto), potpisalo nekoliko profesora sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a završena je 2020. godine. Planovi za rad rudinka Jadar koji su obrađeni u ovoj Studiji, odnose se na period do 2087. godine, do kada će biti eksploatisana ruda.

Redakcija „Nove“ imala je uvid u „Studiju izvodljivosti podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora jadar“ koju je za „Rio Sava Exploration“ (Rio Tinto), potpisalo nekoliko profesora sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a završena je 2020. godine. Planovi za rad rudinka Jadar koji su obrađeni u ovoj Studiji, odnose se na period do 2087. godine, do kada će biti eksploatisana ruda.

Poznato je da rudarske aktivnosti prouzrokuju degradaciju terena, kontaminaciju zemljišta, vode i vazduha prašinom i gasovima, što nećete pronaći nigde u ovoj Studiji, koja broji više od 600 strana, a samo je stotinak posvećeno zaštiti životne sredine.

Naime, radovi u planiranom rudniku Jadar će se, prema Studiji, odvijati na različitim lokacijama u narednih nekoliko decenija.

„U prvom delu rada rudnika (do 2059. godine) godišnji kapacitet transporta će se kretati od maksimalnog nivoa od oko 2,2 miliona tona do oko 1,5 miliona tona rovne rude i jalovine, da bi se zatim u periodu od 2060. do 2067. smanjivao i stabilizovao na manje od 500.000 tona godišnje, tokom poslednjih 20 godina rada rudnika (2067-2087.). U svrhu izrade studije izvodljivosti usvaja se kapacitet od 2.200.000 tona godišnje. Prosečna proizvodnja u rudniku litijuma i bora Jadar je 1.600.000 tona, sa ukupnim obimom otkopavanja od 2.200.000 tona, uključujući i jalovinu. Na osnovu prethodnih proračuna i podataka u ovom poglavlju, planirano je da izvozni sistem sa skipovima radi 335 dana godišnje i 20 sati dnevno. Pored ovoga, planirano je da se rad odvija u 3 smene“, navodi se u ovoj Studiji.

Mora se naglasiti da zagađenje životne sredine nastaje već u procesu geoloških istraživanja i pripreme za otvaranje rudnika.

Opširnije o detaljima studije i tumačenjima stručnjaka pročitajte u sutrašnjem izdanju novina „Nova“.

Bonus video: Rio Tinto Marš iz Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar