Tomas Vajc Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Projekat iskopavanja litijuma koji u Srbiji vodi Rio Tinto predstavlja korak unazad u kontekstu "zelene tranzicije" koji Evropu treba da napravi, rekao je u intervjuu za BIRN Tomas Vajc, austrijski parlamentarac i poptredsednik evropskih Zelenih.

Vajc je, podsećamo, nedavno posetio Srbiju jer su, kako je rekao, ekološke teme konačno stigle u fokus javnosti, zajedno sa zelenim političkim opcijama.

„Ima sve više srpskih građanskih inicijativa koje se zalažu za građanska prava i socijalnu pravdu, ali i za ekološke ciljeve. I to je sve veoma ohrabrujuće i, u vezi sa tim, imamo i novu političku mobilizaciju, ne samo u Srbiji nego i u zemljama u okruženju“, kaže Vajc u intervjuu za BIRN. Upitan o najnovijim ekološkim temama u Srbiji, planiranim investicijama Rio Tinta koje kritikuju aktivisti, austrijski evroparlamentarac je rekao:

„Glavno pitanje je: je li bilo procene uticaja na životnu sredinu, jesu li lokalne zajednice imale pravo prigovora, jesu li bile uključene i postoji li transparentnost u vezi sa ugovorom i sa time ko od njega profitira? Ne vidim da je ispunjen makar jedan od ovih kriterijuma“, rekao je Vajc.

„Ovaj projekat ne ispunjava nijedan evropski standard, koji morate uzeti u obzir u svakom projektu rudarenja u EU i snažno zagovaram da bismo morali da tražimo te uslove od zemalja kandidata poput Srbije i zemalja u okruženju“, rekao je on.

“U ovoj formi, mislim da je ovaj projekat skandalozan“, rekao je on.

Kompletan intervju možete čitati na portalu BIRN-a. 

BONUS VIDEO: Rio Tinto je sa Vučićem već dogovorio saradnju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar