Foto: Arhiva/TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Koliko puta smo u poslednjih mesec dana čuli da novih mera neće biti jer je tako odlučio ekonomski deo štaba, da se ono što predlože lekari i epidemiolozi vraća na razmatranje, razrade i dorade, da ne bi trpela privreda. Dok nam svakog dana nestane najmanje 50 života, ekonomija ostaje prioritet svih prioriteta, a nove mere iz nedelje u nedelju kasne i odlažu se do granice besmisla. Ko su članovi ekonomskog dela Kriznog štaba nije do kraja precizirano, to nigde ne piše i njihova imena u zvaničnim saopštenjima niko ne navodi, iako mesecima unazad kroje sudbinu građana Srbije.

U pokušaju da „dešifrujemo“ ko zaradu stavlja iznad života, hajde da pogledamo ko su ljudi u Kriznom štabu koji imaju iole veze sa ekonomijom.

Prema podacima Vlade Srbije iz marta meseca, kada je i obrazovan Krizni štab, za korukovodioce Кriznog štaba imenovani su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Članovi ovog tela su direktori relevantnih instituta i klinika, kao i predstavnici drugih relevantnih tela.

Vučić na čelu Kriznog štaba za privredu

Na istoj sednici obrazovan je i Кrizni štab za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu.

Foto:TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Кorukovodioci ovog kriznog štaba su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

I eto mogućeg spiska članova ekonomskog dela Kriznog štaba. Lista članova Kriznog štaba naknadno je dopunjena krajem oktobra, nakon formiranja nove Vlade Srbije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zvanično izabrani šest meseci kasnije 

Srbija je tad, da ironija bude veća, zapravo, dobila i Krizni štab. Punih šest meseci od početka epidemije, tek krajem oktobra u Službenom glasniku je objavljena Odluka Vlade Srbije o obrazovanju Kriznog štaba za suzbijanje kovida-19. Tada je na mesto predsednice imenovana premijerka Ana Brnabić, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar za njenog zamenika.

Ako govorimo o ekonomskom delu Kriznog štaba, među pobrojanim članovima jedini dodatak spisku mogli bi da budu ministar poljorivrede Branislav Nedimović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Gube i živote i ekonomiju 

Politički analitičar Boban Stojanović za portal Nova.rs kaže da je ekonomski deo Kriznog štaba, zapravo čisto politički, te da uprkos ovome što rade prethodnih meseci ne uspevaju ni jedno ni drugo – da spasu živote niti ekonomiju.

Boban Stojanović Foto:Nova S

„Svakako treba da se nađe balans između potrebe ograničenja kontakata zbog pandemije i iole normalnog života zbog ekonomije. Međutim, mislim da je ovde najveći deo problema u tome što na kraju ipak odluke donose političari, a što se oni vode nekim drugim interesima. Za njih čak nije problem to što su određeni sektori u problemu, već što će se susresti sa ozbiljnom krizom budžeta, a i dodatno je veliki problem što smo u martu/aprilu imali najrestriktivnije mere u Evropi, a nakon toga fudbalske utakmice, izbore, skrivanje i krivotvorenje podataka i što sada nije tako lako ni uvesti mere ograničenja i zbog stavova građana. Setimo se samo jula i protesta zbog najave uvođenja policijskog časa“, kaže Stojanović i dodaje:

„Političari donose odluke, a neke se teže donose zbog prethodnih koje su bile pogrešne. A nešto nisam siguran ni da trenutno znaju kako da balansiraju između potreba pandemije i potreba ekonomije“, zaključuje Stojanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)