Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kad se kaže Krizni štab i nove mere, sasvim je sigurno da u ovom trenutku nikome u Srbiji ništa nije jasno, koje su mere stare, a koje nove, kad su donete i kad počinju da važe. Kad bi se sve moralo svesti na jednu rečenicu, ona bi zvučala ovako: Krizni štab je hitnu sednicu najavio u sredu, održao u petak, okupio pa rasterao novinare, zakazao, pa otkazao konferenciju na kojoj će saopštiti nove mere, zatim ih proturio u subotu, ali sa naznakom da počinju da važe u utorak. Šta nije jasno?

U trenutku kada u Srbiji svakog dana otkucavamo crne rekorde, a broj obolelih se dnevno uveća za po sedam hiljada, ovakva konfuzija, složićemo se, nikome nije potrebna.

Pokušaćemo da raspletemo ovo zamršeno klupko i da vidimo šta je to Krizni štab radio ovih dana i zašto ništa ne radi do utorka.

Hitno natenane 

Iako se pod stavkom „hitno“ obično podrazumeva da se nešto održi tog istog momenta, u sredu je hitna sednica Kriznog štaba zakazana za petak.

Foto: Nova S

Član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović kazao je u tom vremenskom vakumu između srede i petka da bi se na toj hitnoj sednici moglo razgovarati o tri nove mere i to: daljem skraćivanju radnog vremena prodavnica i ugostiteljskih objekata, zatim o prelasku na rad od kuće u većini firmi, uz obaveznu potvrdu za vrtiće da roditelji dece moraju da budu na svom radnom mestu. Tiodorović je kazao i da bi se moglo razgovarati o ograničenju broja putnika u javnom gradskom prevozu.

Krizni štab sastao se u petak u devet. Nakon nekoliko sati većanja, premijerka Srbije Ana Brnabić izašla je pred novinare i rekla da će nove mere biti saopštene u 15 časova.

Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

Nije se desilo.

Okupljenim novinarima rečeno je da konferencije neće biti i da se raziđu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kon: Umiraće 50 dnevno 

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Predrag Kon izlazi u javnost i odlučno kaže da je medicinski deo tog tela uputio premijerki Ani Brnabić izričiti predlog rigoroznijih mera od onih koje su na snazi i dodao da očekuje da će sutra biti zvanično saopšteno koje su to mere.

Upitan da li je moguće da Vlada Srbije ne prihvati predlog novih mera, Kon je rekao da to „teško može da se desi“, a ubrzo bukvalno uterao strah u kosti ionako isprepadanim i sluđenim građanima, sledećom rečenicom: 

„Ne bih da prognoziram, ali sam vrlo sklon uverenju doktora Ivanuše da ćemo imati do 50 mrtvih dnevno, a čak je moguće da taj broj bude i veći“. upozorio je Kon.

Onda doktor Srđa Janković saopštava javnosti da je Krizni štab predložio Vladi Srbije da donese odluku prema kojoj bi svi prodajni objekti trebalo da ograniče radno vreme do 17 sati.

Ni to nije, što bi se narodski reklo – „ubo“.

Nove mere 

Radno vreme skraćeno je do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, saznaje Tanjug u vladi.

To je jedna od sedam mera koje je donela Vlada na osnovu preporuka Kriznog štaba, a saopštene su u subotu. Druga mera je obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme, odnosno nošenje zaštitne maske, u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti. Sledi zabrana svih javnih okupljanja sa prisustvom više od 5 osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Građane je posebno zabavila odluka da će broj putnika u autobusuima biti ograničen na 50 odsto, što je javnosti saopštio i ministra zdravlja Zlatibor Lončar, te da vozač neće otvarati vrata na satnicama na kojim aproceni da već ima dozvoljen broj putnika?! Niko još nije objasnio kako će vozač to da proceni i kako će da izađu putnici koji baš na toj stanici treba da siđu.

Dolazimo i do vrhunca.

Šta radimo do utorka 

Hitne mere donete na hitnoj sednici Kriznog štaba, donete u petak, stupiće na snagu u utorak.

Razlog je verovatno današnja sahrana preminulog patrijarha Irineja, a to je slažemo se, nešto što se grašanima ne može zabraniti – da ga isprate.

Moglo se, ipak, kontrolisati to što narod i sveštenstvo rade, odnosno ne rade.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Maske je juče u Sabornoj crkvi retko ko nosio, sanduk su cvelivali gotovo svi okupljeni, a dobar deo građana iskoristio je ovu priliku da se pričesti – istom kašikom.

Krizni štabe, da li se čujemo?